Hétmillió dollár érkezett egy MKB-s számlára akkoriban, amikor Magyarország átadta Azerbajdzsánnak a baltás gyilkost

Nem világos, mi lett annak a hétmillió dollárnak (átszámítva hozzávetőlegesen 1,8 milliárd forintnak) a sorsa, amely akkoriban érkezett egy offshore cég, a a Brit-Virgin-szigeteken bejegyzett Velasco International Inc. MKB Bankban nyitott számlájára, amikor Magyarország 2012-ben átadta a baltás gyilkosként elhíresült Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak – derül ki az Átlátszó cikkéből.

Ez csak az egyik epizódja volt annak az ügynek, amelyről a nemzetközi tényfeltáró újságíró szervezet, az OCCRP Az azeri pénzmosoda címmel adott hírt, és amelynek a hátterében az a 2,9 milliárd dollár áll, amelyet az azeri diktátor, Ilham Aliyev rezsimje mozgatott meg. A pénzt világszerte luxuscikkek, ingatlanok vásárlására, az országimázs javítására fordították. Utóbbi a gyakorlatban nyugati újságírók és politikusok lefizetését jelentette, de a pénzből kaptak magas rangú azeri politikusok is. Egyikük Orkhan  Eyyubov, a Velasco tulajdonosa, akinek az apja, Yakub Eyyubov miniszterelnök-helyettes nem sokkal Ramil Safarov átadása előtt, 2012 júniusában Bakuban fogadta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

A Velasco MKB-s számlájára néhány héttel ezután, 2012 júliusában kezdték el utalni a hétmillió dollárt több részletben csaknem egy éven át. A pénzt egy másik offshore cég, a Metastar Invest LLP küldte, amely nyakig benne van Luca Volonténak, az Európai Néppárt korábbi elnökének a megvesztegetésében. Milánói ügyészségi gyanú szerint az olasz politikus 2013-ig négy cégtől 2,39 millió euró (átszámítva 741 millió forint) kenőpénzt kapott azért, hogy zöld jelzést kapjon az Adria-gázvezeték, amely Azerbajdzsánból szállítana gázt Olaszországig Görögországon és Albánián keresztül.  Az egyik érintett cég a Metastar, ami pedig Luca Volontét illeti, ő nemcsak az Aliyev-rezsim érdekeit képviselte, hanem – valószínűleg meggyőződésből – védte az Orbán-kormányt is. 2013-ban ő nevezte boszorkányüldözésnek, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének a monitoring bizottsága megfigyelési eljárást indított a kormánypárti kétharmad által írt új magyar alaptörvény ügyében.

Az MKB 2012-2013-ban még a német BayernLB tulajdonában állt. 2014-ben a magyar állam 17 milliárd forintért megvette, utána Matolcsy György jegybankelnökhöz köthető kör tulajdonába került.

A Velascót egyébként 2015-ben felszámolták, hogy a hétmillió dollárral mi lett, azt nem tudni, de a cég történetében van magyar szál is, a céget ugyanis – írja az Átlátszó – a Panama-iratokból ismert ügyvédi iroda, a Mossack Fonseca hozta létre a Laveco Kft. kérésére. A Laveco az egyik legtöbbet foglalkoztatott magyar offshore-tanácsadó és cégalapító ügynökség. Vezetője, Váradi László 2014-ben még a „pénzügyi szabadság korát” siratta.

Ami Ramil Safarovot illeti, a baltás gyilkost és őrnagyot Magyarország 2013 augusztusában adta át Azerbajdzsánnak, hivatalosan azért, hogy a hazájában töltse le azt az életfogytiglant, amelyre azért ítélték, mert 2004-ben Budapesten Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen meggyilkolta egy örmény tiszttársát, Gurgen Margarjant. Egy NATO által szervezett angol tanfolyamon voltak itt. 2014-ben az azeri sajtó azt írta, hogy az átadásról egy éven át a legmagasabb szinten állapodtak meg, és bár Orbán-kormány  eleinte húzódozott a dologtól, Ilham Aliyevnek végül sikerült meggyőznie a magyar miniszterelnököt. Hogy mivel, azt azóta sem tudni, de az azeriek valószínűleg átverték a magyarokat, Ramil Safarov ugyanis – aki egy baltával lefejezte áldozatát – a visszatérése után azonnal amnesztiát, lakást és életjáradékot kapott, hősként ünnepelték, Örményország viszont megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Az ügyben az Orbán-kormány azzal védekezett, hogy az átadáskor transzparensen, mindenben a nemzetközi jognak megfelelően járt el.

 

 

 

 

Forrás: http://168ora.hu/hetmillio-dollar-erkezett-egy-mkb-s-szamlara-akkoriban-amikor-magyarorszag-atadta-azerbajdzsannak-baltas-gyilkost/

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük