Hihetetlen megállapítás! A gazdagoknak nyújtott adókedvezmények nem segítik a szegényeket

A gazdag embereknek adott adókedvezmények csak arra jók, hogy növeljék az egyenlőtlenségeket, és a gazdagokon kívül senki más nem látja hasznát. A Bloomberg szerint a kutatás eredménye is egy újabb érv amellett, hogy a fejlett országokban a gazdagok vállaljanak nagyobb terheket a járvány okozta válság enyhítésében – a 444 szemléje.

A kutatás szerzői 18 OECD-országban vizsgálták meg, hogy milyen következményei voltak annak, hogy a gazdagokra kivetett adók csökkentésének az elmúlt 50 évben. És azt találták, hogy a társadalmak leggazdagabb 1 százalékait célzó adókedvezmények révén jelentősen nőtt a vagyonuk, ugyanakkor nem lehetett egyéb, a társadalom egészébe továbbhullámzó hatást felfedezni az ilyen intézkedések után.

A kutatásban ötven évnyi tapasztalatot összefogva írtak arról, hogy a gazdagoknak kínált adócsökkentés jellemzően csak azoknak volt előnyös, akiket e intézkedések direkten céloztak, és

nem látni nyomát annak, hogy e lépések következtében több munkahely jött volna létre vagy nőtt volna a gazdaság egésze.

Az egyik kutató a Bloombergnek elmondta, hogy a döntéshozóknak nem kéne attól tartaniuk, hogy ha jobban megadóztatják a gazdagokat, hogy ebből fedezzék a járvány gazdasági következményeit, akkor az majd árt a gazdaságnak. Mint a Bloomberg megjegyzi, ezek az eredmények biztatóak lehetnek a brit pénzügyminiszter, Rishi Sunak számára, mivel az országban éppen ilyen lépésekben gondolkodnak.

A gazdagokat célzó adókedvezmények nem csurognak le a társadalom egészébe, szemben azzal, ahogy a hasonló adókedvezmények támogatói állítják.

444.hu

  •  
  •  
  •  
  •