Híradás a Munkát, kenyeret! menetről (6. nap.)

ehsegmenet-hatvan

– Helyzetkép, éhségmenet, 6. nap reggel 9:30-kor, Megyától, a menetből, mobilon… Először a tegnap estéről: Szállás a gyöngyösi pártok házában volt, az MSZP-irodán, földön, matracokon, elég szűkösen, kb. hajléktalan fíling…, csak egy közös WC-vel a ház másik szegletében, mosdási lehetőség nélkül… este többen elmentek a helyi fürdőbe. Vacsora pörkölt, galuskával.

A mai hatodik napon a menet 10 perces késéssel indult el, elkésett a reggeli is, úgyhogy menet közben esznek pogit, meg parizeres zsömlét. Csípős hideg van. A régi lábsérültek visszaálltak a menetbe, az újabbak meg mennek, de bicegve. Kb. 30-an indultak ma neki. A menetelők pontosan tudják, hogy a mai nap vízválasztó számukra, egyrészt ez a leghosszabb résztáv, eddig ma van a leghidegebb, és a terep fel-le, nem sík. Gyöngyösön az indulás után is voltak integetők, de az utcán az emberek többsége inkább közönyösen nézelődött, sokan nem tudták miről van szó. A menetelők hangulata jó, “Munkát-kenyeret” – kiabálják, és nótáznak. – Hatvanba érve bizony nagyon fáradt a csapat. A mai 25 kilométer gyötrő volt, mert hegyen-völgyön át vezetett. Hatvanból három menetelőt is orvoshoz vittek a lábuk miatt. Összeszorított foggal folytatják. Holnap reggel 9-kor indulnak tovább – micsoda üzenet(!) -, a hatvani Munkaügyi Központ elől.

Reggel a találkozónál ott lesz Jánosi Gábor doktor (lásd az előző, 5. napi beszámolónkat), szükség szerint megvizsgálja a még rászorulókat és csatlakozik a holnapi meneteléshez.

– Drága Barátaim, sajnos beteg vagyok, nem tudok Veletek lenni. De a szíven a Tietekkel együtt dobog! Sok sikert! Vigyázzatok Magatokra! Sok szeretettel, Szalai Erzsébet szociológus.

ehsegmenet-aszonyok – Barátaim! A mai napon, a Kazincbarcikán megalakult MSZP Helyi Együttműködési Társulás küldöttei szolidaritásukat fejezték ki az éhségmenetben részvevők felé, továbbá azokért a kétségbeejtő körülmények között élő embertársainkért, családokért, gyermekekért, akik érdekében ez a demonstráció létrejött. A kazincbarcikai, sajószentpéteri, edelényi és csereháti küldötteink olyan térségekből érkeztek, ahol a szegénység, a gyermekszegénység, a nyomor, a munkanélküliség és a kilátástalanság mindennapos és tömeges jelenség, ezért az akciótokat egyetértenek és maximális mértékben támogatnak benneteket. A hátralevő két napban még tartsatok ki, lélekben veletek vagyunk: Farkas Balázs küldött.

– A Magyar Egyesült Baloldal (MEBAL) egyesület szolidaritási nyilatkozata. A leghatározottabb támogatásunkról biztosítjuk az éhségmenetet! Magyarországon a rendszerváltás óta a lakosság többsége elszegényedik. Az utóbbi években felgyorsult ez a folyamat. A létminimumon és az alatt élők száma 3 millióról 3.7 millióra nőtt az utóbbi két-három évben. Ma már sok dolgozó is a szegénységi küszöb alatt tengeti életét. Milliónál többen a mélyszegénységbe, a szociális gettóba csúsztak le. Sokkoló, elviselhetetlen, hogy többszázezer magyar embertársunk, köztük gyermekek tízezrei éheznek vagy alultápláltak. Sok emberi lény didereg, megfagy az utcán és az otthonában.

A lakosság súlyosan és egyoldalúan kiszolgáltatott a bankoknak, a közüzemi szolgáltatóknak, a dölyfös “munkaadóknak”, az egyre kevesebb közszolgáltatást vállaló államnak.

Az elszegényedést a (félperifériás) kapitalizmus, a nemzetközi és a hazai kizsákmányolás okozza. A parlamenti pártok és kormányok mindeddig meglehetősen érzéketlenek voltak a szociális kérdések iránt, de a Fidesz jelenlegi kormányzata túltesz valamennyin! Elég volt! A társadalmi ellenállásnak elkerülhetetlenül erősödnie kell!

A demokrácia csak írott malaszt az emberi méltóságot érvényesítő alapvető szociális jogok (megélhetést biztosító bérek, garantált minimáljövedelem, lakhatás, ingyenes oktatás és orvosi ellátás, stb.) érvényesülése nélkül!

Szolidaritásunkat fejezzük ki az éhségmenet résztvevőivel, erőnkhöz képest támogatjuk a menetet és csatlakozunk hozzá!

Budapest, 2012. február 3. A MEBAL Egyeztető Tanácsa – Tegnapi híradásunkban említettük a “pesti baloldali civilszervezetek” aktivistáját. Íme, a beszámolója a tegnapi napról. “Sajnos rövid ideig lehettem velük, keveset írhatok. 11-re értem Karácsond közepibe. Nehéz volt megtalálni a csapatot. Végül helyiek eligazításával odaértem a Pizzériához, ahol a menetelők közülük néhányan ott voltak, a többiek a 90-es km kőhöz mentek. Visszaértek és elindultunk, kb 30-an. Elől, hátul rendőrautó, kedves, segítőkész és szimpatizálónak látszó fiatal rendőrökkel, akik vigyáztak a testi épségünkre is, félpályás volt az útlezárás. A menetelők 3 “Munkát, kenyeret!” táblát vittek, elől, középen és hátul (az utóbbit hátra fordítva). Elől nemzeti zászló, de lobogott a Szolidaritás zászlaja is. A menetben 3 nő is volt, az egyik kutyával, egy másik pedig az mszp.hu szerkesztője. A hangulat jó volt, az emberek láthatóan közel voltak egymáshoz. Állítólag vörös zászló vitele is szóba került. A 21 éves Dani, akinek cipőt vittem, megkérdezte, hogy hol vannak a baloldali ifjak, akiket Budapestről ismer.? Jó néhányan kikészült lábakkal gyalogoltak. Volt aki félt, hogy Pestre mozgássérültek csapataként fognak bevonulni azért is, mert vasárnap 30 km. a program. Most se tudom, volt-e haszna a lemenetelemnek, bár többeknek tetszett a szolidaritási megnyilvánulás. (Bizony volt példamutató értelme! F. P.) A szembe jövő autósok többsége bátorítólag integetett. Tállai ellen az egyik vonuló csasztuskát írt népdalra. (R.) – Az éhségmenet miatt kerültek bajba 2012. február 11. szombat, 10:21 Írta: ÉszakOnline Ha a pályázatokon Ludas nem nyer, azért egy alapítvány lesz a felelős. “Magasabb politikai körök” döntenek ugyanis.

Az ÉszakOnline csütörtökön arról számolt be, hogy az eredeti tervekkel ellentétben nem Ludason, hanem Detken ért véget. A Ludasra és a főút másik oldalán, a Ludassal átellenben található Detkre vezető bekötőutak körforgalmi csomópontjánál ugyanis ludasi asszonyok várták a gyaloglókat pogácsával, frissítővel. Azt kérték a menettől, ha lehet, kerüljék el Ludast, mert a település több állami pályázaton is részt vesz, s nem akarják, hogy egy, a kormányzati politika ellen tiltakozó menet szíves fogadása miatt esetleg hátrányba kerüljenek.

Nos, ha a település nem is, a ludasi Védőkarok Alapítvány biztosan bajba került. Kiderült ugyanis, hogy Ludas önkormányzata aznap képviselő-testületi ülést tartott, s ezen szó esett az éhségmenet ügyéről is. Állítólag elhangzott: ha a községnek bármilyen kára származik abból, hogy az éhségmenettel felvették a kapcsolatot, azért a Védőkarok Alapítvány lesz a felelős. Azok az asszonyok ugyanis, akik a körforgalmi csomópontnál megvendégelték a gyaloglókat, az alapítvány képviselői voltak.

Jánosi Anna, a kuratórium elnöke az ÉszakOnline-nak elmondta: alapítványuk közel egy éve működik, céljuk a bajba jutott családok és betegek segítése, az időskorúak gondozása. Szerveztek eddig már ruhagyűjtést, s egészségügyi szűrőprogramot is. A hét elején, amikor értesültek a nyomor, a kilátástalanság ellen tiltakozó éhségmenetről, illetve arról, hogy az egyik szakaszállomás éppen Ludas lesz, elhatározták, hogy vendégül látják a gyaloglókat. Megkér dezték a település polgármesterét, Somlai Györgyöt, tudna-e Ludas segíteni valamilyen módon a gyaloglók elszállásolásában. Akkor a polgármester ettől nem zárkózott el, ám másnapra gyökeresen megváltozott az álláspontja. Kifejtette, megítélése szerint a menet tisztán politikai ügy, s ő ebben nem kíván részt venni. Jobb is lenne, ha a menet elkerülné a települést, nehogy ennek a már beadott pályázataik lássák a kárát. Jánosi Anna szerint a polgármester azt is mondta, a pályázatok sorsáról “magasabb politikai körök” döntenek, ezért nem lenne jó üzenete az éhségmenet fogadásának.

A polgármester pénteken a heol.hu kérdésére ugyanakkor cáfolta, hogy bárki kitiltotta volna a menetet a faluból. “Ám az tény, hogy nem szerencsés, ha egy civil kezdeményezésre rátelepedik a politika. Ahogyan azt is problémásnak érzem, hogy egy politikai demonstrációban részt vegyen az önkormányzat” – mondta a hírportálnak a polgármester. Kifejtette, hozzájuk hivatalos megkeresés nem érkezett az éhségmenet fogadásával kapcsolatban.

“Csupán egy informális telefonbeszélgetést folytattam a Védőkarok Alapítvány elnökével, aki arra kért, tudomásom szerint egy politikamentesen működő szervezet vezetőjeként, hogy hívjam fel Nyakó Istvánt, és egyeztessünk a menet fogadásáról. Nem hiszem, hogy nekem keresnem kellett volna a politikust” – jelentette ki a heol.hu-nak Somlai György.

Azt viszont elfelejtette megemlíteni, hogy a település éppen aktuális képviselő-testületi ülésén elhangzott: ha az éhségmenettel kapcsolatos ügy miatt nem nyernek a pályázatokon, azért a Védőkarok Alapítvány lesz a felelős. Ez így viszont teljesen értelmezhetetlen állásfoglalás, hiszen normális országban, ha egy pályázó megfelel a pályázati kiírás feltételeinek, akkor annak meg is kellene kapnia a támogatást, függetlenül attól, hogy a település milyen meneteket támogat és milyeneket nem. Na persze ez egy normális országban lehet igaz, ott, ahol nem “magasabb politikai körök” döntenek a beadott pályázatok sorsáról. “Én magam sem tudom mire vélni a képviselő-testület álláspontját. Már kikértük a szó szerinti jegyzőkönyvet, remélem, a jövő hét elején meg is kapjuk azt. Azt azonban kijelenthetem, ha a polgármester ebben az ügyben támadja az alapítványunkat, rossz hírünket kelti, megtesszük a szükséges lépéseket. Nem is értem ezt az egészet: mi magunk nem látunk sem MSZP-t, sem más politikai szervezetet az éhségmenetben, mi csak egy négy nap alatt 70-80 kilométert gyalogló, elcsigázott csapatot láttunk, akik a térségünkben is komoly gondokat okozó szegénységre hívják fel a figyelmet” – mondta az ÉszakOnline-nak Jánosi Anna. * Nem Jánosi Anna az egyetlen ember, aki így látja. A heol.hu-n az éhségmenettel kapcsolatban több kommentet is olvastunk. Természetesen voltak köztük gyűlölködők, de voltak olyanok is, amelyek elnézőbbek voltak a menethez csatlakozó politikusokkal szemben. Ilyen volt Bendegúz67 hozzászólása is. Íme: “Én legyalogoltam velük 17 km-t. Most tudom, mekkora áldozatot vállaltak. Főleg a menet ‘arca’ nagyon elszánt. Támogatás nélkül nem tudta volna megoldani az étkezést, szállást, orvosi ellátást. Ha a képviselők csak népszerűségre törekedtek volna, beálltak volna 100 méterre, lefényképezték volna magukat és telenyomták volna a sajtót”. (A szociális kérdést ezek után nem lehet úgy “elhanyagolni, mint eddig. Az ellenzék választási sikere attól függ, hogy mennyire vállalja fel a létbiztonság megerősítésének programját. A nép nem hülye. F. P. kommentárja.)

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük