Hírek a nagyvilágból: Donald Trumpot most a dél-afrikaiak oltották le

Trump egy csütürtök reggeli Twitter-üzenetében a dél-afrikai fehérek legyilkolásáról blablázott. Képzelgéseit nemcsak hivatalos források, de a helyi fehér kisebbség tagjai is cáfolták.

Csütörtök reggeli üzenetében Donald Trump arra utasítja államtitkárát, hogy tartsák szemmel a Dél-afrikai Köztársaságot a fehér farmerek tömeges lemészárlása és földjeik erőszakos elvétele miatt. Abszurd állításait helyi Twitter felhasználók származástól függetlenül cáfolták. Elmondásuk szerint Trump csak a

szélsőjobb

uszításait szajkózza a tényeket szándékosan figyelmen kívül hagyva. Volt hozzászóló, aki az AfriForumot egy helyi jobboldali szervezetet vádol az álhírek terjesztésével. Mindenesetre Trump állításait sem a helyi rendőrség sem az AgriSA – agroipar nagymúltú érdekvédelmi szervezete – adatai nem támasztják alá.

A dél-afrikai kormány közleményben ítélte el Donald Trump Twitter-üzenetét, mely szerintük csak arra szolgál, hogy régi sebeket tépjen fel és egymás ellen hangolja az ország lakóit. A földreformokat – tették hozzá – folytatni fogjuk oly módon, hogy az mindenki számára méltányos legyen. Jelenleg ugyanis folyamatban van az apartheid érában összeharácsolt értékes földek igazságos szétosztása.

Egyébként a fehér népirtásról szóló szélsőjobboldali alt-right propagandát a hazai jobboldali viccportálok is előszeretettel terjesztik, hogy így tereljék el a népharagot a kormány zavaros ügyleteiről.

Forrás:

The South African

Munkások Újsága, B-gy

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük