Hitler nélkül is ment a népirtás Németországnak, 113 év után fizethetnek kártérítést

A képen fogságba esett hererók az akkori Német Délnyugat-Afrikában 1898 körül. Többéves tárgyalások után a német kormány “megbékélési megállapodást” készül aláírni Namíbiával. A megállapodás bocsánatkérést is tartalmaz majd a hererók és nama népesség ellen a német “Schutztruppe” által 1904 és 1908 között az akkori német Délnyugat-Afrika gyarmat területén elkövetett népirtás miatt. Amint arról a Deutschlandfunk rádió szombaton beszámolt, a két fél tárgyalópartnerei, Namíbia részéről Zedekia Ngavirue, német részről Ruprecht Polenz, a Bundestag korábbi CDU-s képviselője már aláírtak egy erről szóló dokumentumot.

A gyarmat akkori kormányzójának, Lothar von Trotha altábornagynak a megsemmisítési parancsa alapján a német csapatok 1904-ben megsemmisítő háborút indítottak a hererók ellen. A nőket és a gyermekeket is elűzték településeikről, a Kalahári sivatagba hajtották őket, ahol a legtöbbjük szomjan és éhen halt. A foglyokat korabeli koncentrációs táborokba zsúfolták és meggyilkolták. Amikor később az ország déli részén a nama nép fellázadt a német rémuralom ellen, a gyarmati csapatok hasonlóan léptek fel velük szemben is. A hererók mintegy 80 százalékát és a nama népesség felét, összesen 80 000-100 000 embert öltek meg 1908-ig. A népirtás gazdasági következményei ma is egyértelműek. A német telepesek leszármazottai hatalmas farmokat tekintenek magukénak, míg a hererók és a nama népesség túlnyomó többsége mélyszegénységben és saját föld nélkül él. Ezen a helyzeten még a Namíbia 1990-es függetlenné válása után elindított földreform-folyamat sem változtatott a mai napig.

A két érintett namíbiai népcsoport képviselői ezért nem csak a népirtás hivatalos elismerését és a német kormány megfelelő bocsánatkérését követelték, hanem jóvátétel kifizetését is. A német fél azonban mindig körültekintően kerülte a jogszerű beismerést. Bonn, majd később Berlin is mellőzte a “népirtás” szó használatát. Elsőként 2004-ben az akkori fejlesztési miniszter, Heidemarie Wieczorek-Zeul (SPD) beszélt arról egy namíbiai megemlékezésen “atrocitásokról”, amelyeket “ma népirtásnak neveznénk”. Ezt követően azonban a szövetségi kormány visszatért arra az álláspontra, hogy a 20. század elején még nem volt a nemzetközi jogban meghatározottan jelen a “népirtás”.

A most elért tárgyalásos megállapodás minden bizonnyal áttörést jelent ebben a tekintetben, különösen azért, mert Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök hivatalos bocsánatkérésre készül és egy egyelőre nem ismertetett összegű kártérítést is fizetnek emellé. Az is világos azonban, hogy a német kormány csak a namíbiai kormánnyal tárgyalt a megállapodásról. A hererók és a nama áldozatok leszármazottai kimaradtak a tárgyalásokból és valószínűleg a kártérítésből is..

Forrás: junge Welt

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •