Híznak a fideszes disznók Tolnában, képviselő családjánál landoltak az EU milliárdok

Jól pörög a sertéstenyésztés Tolna megyében, fideszes országgyűlési képviselőhöz köthető hizlaldákat is üzemeltető cégek kaptak bőven EU pénzeket. Fejlesztésekre is odafigyelnek, vásároltak két luxusterepjárót.

Kétmilliárd forintnyi bevételből 185 milliós forint profitot vágott zsebre 2020-ban a Tolna megyei fideszes országgyűlési képviselő, Horváth István és családjához kötődő céghálózat. Ez a gazdasági társaságok pénzügyi beszámolóiból derül ki.

Horváth István üzletivel kombinált gazdasági kreativitása nem friss információ. Orbán Viktor párttársa még szekszárdi polgármesteri idején lett főszereplője a dohánybolt-koncessziók kiosztását övező botránynak, de a neve feltűnt a “nemzet vejéhez” köthető Elios-ügyben is. Politikai karrierje a botrányok ellenére sem tört meg Horváthnak, sőt államtitkári posztot kapott Kósa Lajos minisztersége alatt. Ezen időszak alatt családja is keményen dolgozott és rövid idő alatt milliárdossá vált az elmúlt években. A gazdagodásban nyilván véletlenül az is szerepet játszott, hogy a jól pörgő családi cégek komoly segítséget kaptak az elmúlt években, például két állattenyésztéssel foglalkozó cégüknek is jutott vissza nem térítendő európai uniós támogatás.

Mindezt nem is nagyon titkolják, a támogatások egyik kedvezményezettje a fideszes politikus egykoron angoltanár feleségének tulajdonában álló Bikácsi Agrár Kft. A vállalkozás öt részletben nyert el összesen 472 millió forintot. A brüsszeli pénzt egyebek mellett saját húsüzem létrehozására és szarvasmarhatelep-fejlesztésre kapták. A pályázatukhoz hasonló módon nyert korábban Kósa Lajos akkor 83 éves édesanyjának cége is 123 millió forintot.

Bikácsi Agrár Kft. bevételei az elmúlt években rendkívül megnőttek emelkednek, csak 2020-ban 462 millió forint bevételük lett, ami több mint az ötszöröse a pár évvel korábbinak. Nyereségük “csak” 12 millió forint lett, azonban tárgyi eszközeinek értéke ma már meghaladja az 1,3 milliárd forintot.

A fideszes politikus lánya is rendkívül tehetséges üzletasszony lett időközben. Az apukájával közös érdekeltségbe tartozó Bafami Sertéstenyésztő és Hízlaló kft. 487 millió forintot kapott sertéstelep fejlesztésre. A politikus vezetése alatt álló társaság több mint egymilliárd forint bevételt és 122 millió forint profitot ért el tavaly. Ráadásul a cég tárgyi eszközeit 2,8 milliárd forint értéken tartják nyilván. A cég Gerjenben hajt végre állattenyésztőtelep-fejlesztést, aminek összköltsége egymilliárd forint.

Horváth István közvetlen érdekeltségébe tartozik az országosan ismert szőnyeg-, lamináltpadló- és függönyértékesítéssel foglalkozó Diego áruház szekszárdi franchise üzlete, ami a város bevásárlóparkjában található. A hat alkalmazottat foglalkoztató cég 200 millió forintos bevétel mellett 25 millió forint hasznot termelt tavaly. Horváth nem vette ki a cégből a profitot.

A jól teljesítő társaság tavaly nem sokkal karácsony előtt beszerzett egy BMW X5-ös luxusterepjárót, ami csaknem 20 millió forint lízingkötelezettséget jelent a cég számára.

Figyelemre méltó, hogy Horváth a legutóbbi vagyonnyilatkozatában egy 2013-as évjáratú BMW X5-öst tüntetett fel nagy értékű ingóságként, méghozzá egy 2016-ban kötött lízingszerződés alapján. A két autó tehát feltehetően nem ugyanaz.

Szintén tavaly a Horváth család cégbirodalmába tartozó PBO-Road betéti társaság is egy luxusterepjárót kezdett lízingelni. A három Mol benzinkutat üzemeltető cég egy Mercedes GLC típusú járművet szerzett be, az autó után fennálló tartozás 11 millió forint. A kormánypárti politikus felesége, testvére és az édesanyja tulajdonában álló vállalkozás 52 alkalmazottat foglalkoztat, és tavaly 438 millió forint bevétel mellett 26 millió forint hasznot hozott. Ebből a társaságból tízmillió forint osztalékot vettek fel a tulajdonosok.

A fideszes politikus érdekeltségébe még egy, állattenyésztéssel foglalkozó társaság is tartozik, a Sárrét Sertéstenyésztő Zrt. 2018-ban került Horváth és lánya tulajdonába. A félmilliárd forintos eszközállománnyal rendelkező cég azonban még nem adta le a 2020-as évre vonatkozó pénzügyi beszámolóját.

Forrás: 24.hu

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •