Hogyan vethetnek véget a demokraták a választások elvesztésének?

2016-ban a Demokrata Párt elvesztette az elnökséget, az amerikai történelemben talán a legnépszerűtlenebb jelölttel szemben. Az utóbbi években a demokraták a Szenátust és a Házat is elvesztették a jobboldali republikánusokkal szemben, akiknek a szélsőséges ágendája messze van attól, ahol a legtöbb amerikai található politikailag. A republikánusok most a kormányzati hivataloknak majd kétharmadát ellenőrzik és az utóbbi kilenc évben mintegy ezer helyet nyertek az államok törvényhozásaiban. 24 államban a demokratáknak szinte egyáltalán nincs politikai befolyásuk.

Ha ezek az eredmények nem jelentik egy kudarcos politikai stratégia világos manifesztálását, úgy nem tudom mi az. Országunk és a világ érdekében a Demokrata Pártnak nagyon alapvető módon irányt kell változtatnia. Szélesre kell tárnia a kapukat a dolgozó emberek és a fiatalok előtt. A gazdag támogatóktól kevésbé függővé kell válnia, és világossá kell tennie az ország dolgozó családjai előtt, hogy e nehéz időkben kész kiállni és harcolni a jogaikért. Habozás nélkül fel kell vennie a harcot a hatalmas korporációs érdekek ellen, amelyek uralják az ország gazdasági és politikai életét.

Vannak leckék, amelyeket meg kell tanulni a legutóbbi britanniai kampányból. Az ottani konzervatívok rendkívüli választást tartottak, mivel biztosak voltak a földcsuszamlásos győzelmükben. Nem győztek. Minden előjelzéssel szemben 13 helyet vesztettek a parlamentben, míg Jeremy Corbyn és a Labour párt 32-t nyert. A választások megnyerésének vagy elvesztésének sosem csak egy oka van, de széleskörű egyetértés van abban, hogy a Labour egy nagyon progresszív kiáltvány kibocsájtása után kapott lendületet, amely a fiatalok és a dolgozók nagy lelkesedését váltotta ki. A választások egyik legérdekesebb aspektusa a 34-éves vagy fiatalabb szavazók nagyon nagy részvétele volt.

A brit választásoknak leckéül kell szolgálniuk a Demokrata Párt számára. Nálunk már a legkisebb a választói részvétel a világ összes nagyobb országa közül. A demokraták nem fognak győzni, ha 2018-ban a félidős választásokon a részvétel hasonlítani fog a választásra jogosultak hihetetlenül kis, 36,7 százalékos részvételére a 2014-es választásokon. A demokratáknak olyan programot kell kidolgozniuk, amely a családok tízmillióinak a szenvedéséhez szól, akik hosszabb munkaidőket dolgoznak kisebb bérekért, és a fiatalokhoz, akiknek az életszínvonala alacsonyabb lesz, mint a szüleiké, hacsak nem fordítunk a gazdaságon.

Az amerikaiak óriási többsége érti, hogy a mi jelenlegi gazdasági modellünk egy gyászos kudarc. Ki tudná becsületesen megvédeni az egyenlőtlenség groteszk szintjét, amelyben a felső egy százaléknak többje van, mint az alsó 90-nek? Ki gondolja helyesnek, hogy a munka termelékenységének jelentős növekedése ellenére, az amerikaiak millióinak két vagy három állásra van szüksége a túléléshez, miközben az egész új jövedelem 52 százaléka a felső egy százalékhoz kerül? Miféle, erkölcsi érzékű ember igazolhatja azt a tényt, hogy az országunkban a leggazdagabbak várható élettartama mintegy 15 évvel hosszabb, mint a legszegényebb polgároké?

trump16043003Míg a demokratáknak a mérsékelt republikánusokhoz kell fordulniuk, akik undorodnak Trump elnökségétől, a pártunkban túl sokan egy túl óvatos, centrista ideológiához tapadnak. A párt fő feladata relevánssá tenni a politikáját azok számára, akik csalódtak a demokráciában és új szavazók millióit vonni be a politikai folyamatba. Késznek kell lennie felvenni a harcot a Koch-testvérek és a milliárdos osztály szélsőséges jobboldali ideológiája ellen és küzdeni olyan gazdaságért és kormányért, amely mindenkiért dolgozik, nem csak az egy százalékért.

Donald Trump 23 millió amerikait akar kilökni az egészségbiztosításból. A demokratáknak szavatolniuk kell az egészséggondozást mindenki jogaként egy “Medicare mindenkinek”, egyfizetős programon keresztül.

Mr. Trump hatalmas adókedvezményeket akar adni a milliárdosoknak. A demokratáknak egy progresszív adórendszert kell támogatniuk, amely megköveteli, hogy a nagyon gazdagok, a Wall Street és a nagy korporációk fizetni kezdjék igazságos részüket az adókból.

Mr. Trump a Wall Streetnek és idegen országoknak akarja eladni az infrastruktúránkat. A demokratáknak harcolniuk kell egy billiódolláros közberuházásért, amely 13 millió jól fizető munkahelyet teremt.

Mr. Trump kivonja az Egyesült Államokat a klímaváltozásra vonatkozó párizsi egyezményből. A demokratáknak fel kell venniük a harcot a fosszilis fűtőanyagok ágazatával, fokozniuk kell a klímaváltozás leküzdésére irányuló erőfeszítéseket, ösztönözve az energiahatékonyságot és a fenntartható energia használatát.

Mr. Trump a felsőoktatási ráfordítások nagy csökkentését javasolja. A demokratáknak ingyenessé kell tenniük a közkollégiumi és -egyetemi oktatást, és lényegesen csökkenteniük kell a hallgatók adósságát.

Mr. Trump fokozta a bűnözésnek azt a kudarcos megközelítését, amely azt eredményezte, hogy az Egyesült Államokban több ember van börtönben, mint bármely más országban. A demokratáknak át kell alakítaniuk a bűnügyi igazságszolgáltatás hibás rendszerét, és a fiataljaink állásaiba és oktatásába kell beruházniuk, nem további börtönökbe és elzárásba.

Mr. Trump országunkban 11 millió nem regisztrált embert tesz bűnbakká és fenyeget. A demokratáknak átfogó bevándorlási reformért és az állampolgársághoz vezető útért kell küzdeniük.

Ez egy döntő pillanat az amerikai történelemben. Ha a demokraták készek tömöríteni a tömegek Amerikáját minden államban és ellenállni a milliárdos osztály kapzsiságának, úgy a párt nem fog választásokat veszíteni. És olyan országot fog teremteni, amilyent az amerikai nép akar és érdemel.

 

Bernie Sanders független szenátor Vermontból

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük