Holoda Attila: Hajdúszoboszló nem eladó

Az összefogásnak köszönhetően több nagyvárosban reális esély van arra, hogy a Fidesz-kormány helytartóját igazi polgármesterre cseréljék a választók. Szombathelyen, Debrecenben, Szolnokon, Miskolcon, Hajdúszoboszlón kérdeztük meg a jelöltet kiegészítve Németh Angélával, aki a 15. kerületben a tavalyi időközin leváltotta a Fideszt, neki az újraválasztás után, kellő testületi támogatással lehet esélye nagyobb fokozatba kapcsolni a kerületet.

Holoda Attila Hajdúszoboszló ellenzéki polgármesterjelöltje.

Munkások Újsága: A kormány sok döntése az önkormányzatiság kiüresítését szolgálta, nincs ráhatás iskolákra, utakra, kevesebb helyi adóval gazdálkodhat, hogyan és miként lehet a választóknak mégis elmondani, hogy itt helyben kell a sorsunkról dönteni, és az nem irány hogy a Fidesz alá fekszik a város?

Holoda Attila: Az önkormányzatiság az a legkisebb, társadalmi csoportot érintő megjelenési forma, amelyiknél egy lokális közösség képes önmaga körül zajló folyamatok, formálására, az általuk létrehozott és fenntartott intézmények működtetésére és fenntartására, illetve a környezetük direkt formálására is. Nem csoda, ha az autokratizmus jegyeket hordozó Fidesz kormány első között csonkította meg ezt a fajta önállóságot, vett ki intézményesített, korábban évtizedek alatt elért, úgy nevezett „szerzett jogokat” az önkormányzatok kezéből. Ezeket részben központosította, részben új, általa direkt módon irányított intézmények kezébe adta, mint a tankerületek, illetve a kormányhivatalok. Egy ilyen mentalitású kormány „hivatalból” üldöz mindenféle önállóságot, az önrendelkezés megnyilvánulásának a legkisebb formáját is.. Ugyanakkor még

van olyan területe az önkormányzatiságnak, amit nem vett el tőlünk, így a város költségvetésének formálását, a rendelkezésre álló források elosztását, a helyi élet szervezését az önkormányzatok kezében hagyta.

Nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy a számára kedves és általa kiválasztott és támogatott önkormányzatok esetében indirekt (olykor nagyon is direkt) módon a befolyását fenntartani kívánja. Mi az elmúlt 5 évben kézzel foghatóan be tudtuk bizonyítani, hogy képes egy önkormányzatot vezetni egy helyi civil közösség is, nem kell, hogy bármilyen kormány, vagy pártkötődés befolyásolja a településeken élők fenntartási és fejlesztési forrásainak elosztását. Sőt, talán arra is jó példát tudtunk mutatni a 2014-től kezdődött ciklus során, hogy éppen a kormány ellenére is képesek vagyunk felelősen, hitelek nélkül gazdálkodva megvalósítani azokat a fejlesztéseket, állagmegóvásokat, amiket választóink elvártak tőlünk. Egy stabilan és önállóan gazdálkodni képes önkormányzat is képes arra, hogy a politikai befolyás elutasítása mellett fejlessze a rábízott lakóközösség intézményeit, környezetét. ezt a hajdúszoboszlói emberek jól tudják, bízunk benne, hogy bár nagyon csábító ígéretekkel próbálják megint elvenni az önrendelkezés utolsó csíráját is tőlünk, de a hagyományos hajdú büszkeség, az önállóságunk megmaradhat a mostani választásokat követően. A mézes madzagot erősen húzogatják, sokan szívesen bedőlnének ennek a csábításnak, de sokan pontosan tudják, hogy csak szabad és önálló emberek összefogása képes megteremteni a valóban fejlődésre és önrendelkezésre alkalmas közösséget hosszú időszakra, a városunk nem eladó.

MUON.HU: Melyik az a három témakör Hajdúszoboszlón, melyhez legelőször lát majd neki polgármesterként? Van-e olyan konkrétum, amit már most meg tud ígérni?

H.A: Tekintettel arra, hogy mi, az Összefogás Hajdúszoboszlóért Egyesület, az előző önkormányzati ciklusban is, egy stabil többséggel irányítani tudtuk a városunkat, így nincsenek olyan sürgető, azonnali feladatok, amik ki kellene emelnünk. Folyamatban vannak olyan fejlesztési projektjeink, amiket szeretnénk befejezni és készülünk újabb fejlesztési programokban való részvételre is. Természetesen vannak a városnak olyan területei, melyek kevésbé részesülhettek a városközpont és a fürdő környékéhez hasonló állagmegóvási és fejlesztési forrásokban, így folytatni szeretnénk azt a múlt évben elkezdett folyamatot, hogy a fürdő remek eredményeiből származó bevételek egy szignifikánsabb részét a külső városrészek fejlesztésére, illetve a meglévő értékeink színvonalának növelésére és a folyamatos szinten tartására fordítsuk. Fontosnak tartanánk egy sokkal aktívabb párbeszéd és együtt működést kialakítását a környező településekkel, illetve a megyei szervezetekkel, amik az elmúlt időszakban kevesebb figyelmet kaptak.

Folytatni szeretnénk a sportos életmód és az üdülőkörnyezethez egyaránt illeszkedő szabadidős tevékenységhez kapcsolódó beruházások további fejlesztését,

illetve a városi közlekedés fejlesztéséhez (forgalomrendezés, autóbusz közlekedés átszervezése, kerékpárutak további fejlesztése, stb.) is határozottabban hozzányúlni. Az oktatás egyértelműen hibás és működési zavarokkal jellemezhető központosítása ellenére, nem hagyjuk magukra gyermekeinket és pedagógusainkat, ezért az iskolák és óvodák intézményi technikai feltételeinek javítására kívánunk forrásokat elkülöníteni.

MUON.HU: Az uniós pénz ömlik az országba, hogyan próbál változtatni a kormány által irányított támogatások rendszerén?

H.A: Biztos vagyok abban, hogy az EU nem véletlenül próbál a kormányok megkerülésével önkormányzatokat forráshoz juttatni. Elfogadhatatlan, hogy politikai szimpátia és nem a pályázatok szívvonala és hasznossága legyen a döntő egy-egy uniós pénz kiosztásánál, ahogyan azt most tapasztalhatjuk. Ami ugyan eddig is indultunk minden olyan pályázaton, ahol reális esélyünk volt nyerni, és több milliárd forintnyi pályázati pénzt sikerült a városba elhoznunk, de azt is megtapasztalhattuk, hogy

előre leosztották, ki milyen forráshoz férhetett hozzá, és ebben bizony mi sokszor hátrányból indultunk.

Szerencsére Hajdúszoboszlót nem lehet kihagyni csak úgy, mi pedig élni tudtunk azokkal a fejlesztési forrásokkal, amiket elérhetővé tettek számunkra. Úgy vélem, hogy egy ilyen direkt EU-ból származó elosztási rendszer, többszörösére emelheti a rendelkezésünkre álló kereteket, mert elképzelésünk, fejlesztési céljaink vannak kidolgozva, ha forrást is kapunk hozzá, akkor azt a város és a turizmus fejlesztésére eredményesen tudjuk majd felhasználni.

A hajdúszoboszlói összefogás támogatóival

MUON.HU: Mit gondol, tud közvetlenül pályázni Hajdúszoboszló uniós pénzekre?

H.A: Biztos vagyok benne, hogy Hajdúszoboszló, mint az ország, Budapest után második legnépszerűbb turisztikai célpontja, kiemelt felhasználója lehet az uniós fejlesztési forrásoknak. Az Európai Unió számára a turizmus fejlesztése különös figyelmet kapott az utóbbi időszakban, s ennek mi egyértelműen haszonélvezői lehetünk, mert vannak fejlesztési koncepcióink, az önrész biztosításához van gazdasági erőnk és amennyiben objektív elbírálás alatt tudjuk a pályázatainkat benyújtani és nem kell hozzá a kormány felé gazsulálnunk, akkor a pályázatokon eredményesen tudunk majd szerepelni is. Kifejezetten örülök annak, hogy az Európa Parlament magyar tagjai közül sokan dolgoznak azért, hogy az ilyen források eljuthassanak a hazai önkormányzatokhoz, ne kelljen ezeket a forrásokat a közismerten korrupt hazai pályázati rendszeren keresztül futtatni, mert annak csak bizonyos körök láthatják igazi hasznát, az önkormányzatok kevésbé.

MUON.HU: Mit gondol a részvételi költségvetésről?

H.A: A részvételi költségvetés felelős dolog. Ahhoz hogy ennek az intézményét aktívan gyakorolhassuk egy önkormányzat működése során, bizony az eddiginél nagyobb mértékben kell információval ellátni az adott település lakóit. Ahogy a vállalatok döntés előkészítő anyagai is azt a célt szolgálják, hogy a gazdasági döntéshez szükséges valamennyi információ a döntéshozók rendelkezésére álljon, ezért

egy önkormányzatnak is fel kell vállalni egy, az eddiginél sokkal nagyobb nyitottságot és átláthatóságot a működés hátterére vonatkozóan,

de képesnek kell lennie arra is, hogy a döntéshez szükséges információkat úgy fogalmazza meg a közösség számára, hogy azok felelős döntést tudjanak hozni az információk birtokában, ne érzelmi alapon szülessenek a közösség életét befolyásoló részvételi költségvetési szavazások.

A Debreceni Törvényszék rendezvényén

MUON.HU: Fontosnak tartja, hogy mintegy helyi népszavazásként a költségvetést érintő kardinálisabb döntésekben a ciklus alatt is kikérje a választók véleményét?

H.A: Amennyiben a döntés előkészítés megfelelő mennyiségű és minőségű információt szolgáltat a helyi népszavazásokhoz, akkor én akár több kérdésben is el tudnám képzelni a lakosság bevonását a döntésekbe, de azt is kivitelezhetőnek tartanám, hogy egy-egy társadalmi csoportot, például a helyi fiatalokat, középiskolásokat egy-egy jól körülhatárolt keretösszeg elköltésében az eddigieknél sokkal közvetlenebb módon vonjuk be az ő céljaikat és elképzeléseiket szolgáló fejlesztés kiválasztásába és eldöntésébe.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük