Hónapok óta nem kapnak fizetést a vásárosnaményi ruhagyár dolgozói

Július 13-án elmaradt bérükért fog tüntetni a A.R.J. Ruhagyár Zrt. mintegy 500 dolgozója Vásárosnaményban.

A májusi és júniusi bérünket már egyáltalán nem kaptuk meg, és nem is tudjuk, kitől remélhetünk segítséget. Pedig a kollektív szerződésben ott van, az állásidőért pénz, az alapbér 100 százaléka jár a dolgozóknak – mondta a SZON.hu-nak Újvári Bertalanné, a vásárosnaményi A.R.J. Ruhagyár szalagvezetője, aki az elmúlt 35 év alatt sok mindent megélt a gyárban, de arra nem gondolt, hogy a tulajdonosváltás után egy évvel ilyen végzetesen kilátástalan helyzetbe kerül a félezernél több dolgozó.

Megrendelés hiányára hivatkozva az angol tulajdonossal egyetértésben a magyarországi vezetők egyoldalúan fizetés nélküli szabadságra küldték az A.R.J. Ruhagyár Zrt. naményi dolgozóit március 22-én. Majd szerződést módosítottak azokkal, akik maszkot varrhattak, hogy a bérüknek mindössze a 70 százalékát kapják meg a vírus­időszakra.

A munkavállalók ebbe is belementek, bíztak a cégvezetésben, abban, hogy a veszélyhelyzet végén újraindul a termelés, lesz munka, lesz fizetés.

Mindenki örült a munkának, mindenki vállalta, ám a 70 százalék 60 százalékát kapták meg, a márciusban ledolgozott 15 napra járó fizetést kétszerre fizették ki nekik.
Akik nem tudtak maszkot varrni, azok március 20-ától otthon vannak és várnak a bérükre.

A könnyűipar soha nem fizetett olyan jól, hogy az emberek hónapokra tartalékolhassanak, a minimálbérből vagy attól kicsit több járandóságból erre nincs lehetőség – fogalmazott Zsuzsa, és megjegyezte, a magyarországi Bánya-, Enenrgia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) próbált némi anyagi segítséget nyújtani, azonban ez nagyon kevés.

A kialakult helyzettől az is jobb lett volna, ha mindenkinek felmondanak, és be tudnak jelentkezni munkanélkülinek. Sokan döntöttek úgy 20, 25, 30 éves munkaviszonnyal, hogy lemondanak a végkielégítésről, és azért, hogy a biztos álláskeresési támogatást megkapják, inkább felmondtak.

Volt olyan család, ahol a szülők és a gyerekek is innen vitték haza a fizetésüket. Próbálnak máshol elhelyezkedni, csak ebben a térségben ez nem olyan könnyű. Mára az 570 dolgozóból sokan elmentek.

Akik kitartanak, abban bíznak, hogy a felszámolás után megkapják a bérüket, de ez még nagyon sok idő.

Példátlan, ami a vásárosnaményi ruhagyárban történik – jelentette ki a SZON-nak Sulyokné Kruspán Rozália, a BDSZ országos alelnöke. Hozzon döntést a tulajdonos, hozzon akár rosszat, de ne hagyja kétségek között az embereket – vélekedett az alelnök, aki felháborítónak tartja, hogy a cégvezetés azt kérte a dolgozóktól, mondjanak le az elmaradt bérükről.

Egyértelmű, hogy ez elfogadhatatlan, s miután minden kísérlet kudarcba fulladt, és esély sincs arra, hogy ez pár napon belül megoldódik, július 13-án 10 órától demonstrációt tartunk a gyár mellett – tudta meg a SZON.

Ügyvédi segítség lesz a dolgozóknak, perre viszik az ügyet, ez már nem kérdéses, a munkabéreket, végkielégítéseket ki kell fizetni a dolgozóknak, ez a cél, mert ami jogos, az jár.
S mivel szépen, békés tárgyalással nem ment, jogi úton folytatják, hivatalos felszólítást kap az A.R.J. Ruhagyár Zrt. vezetése, tulajdonosi köre.

SZON

foto: Facebook

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •