Hosszú ideje közmunkán levőknek ad lehetőséget a kormány, hogy még tovább dolgozzanak a minimálbér feléért

A kedd este megjelent kormányrendelet szerint a veszélyhelyzet alatt újra fel lehet venni azokat is közmunkára, akiknek egy szabály miatt korábban megszűnt a közfoglalkoztatási jogviszonyuk, írja a Hvg.hu.

Az eddigi szabály szerint a tízéves határidő lejárta után nem lehetett tovább foglalkoztatni azokat, akik ennyi idő alatt sem tudtak másfajta munkához jutni és esélyük sem lenne visszatérni a nyílt munkaerőpiacra. A közmunka alatt többnyire egyszerű munkákat kell érteni, például takarítást, szállítást, utcaseprést.

A kormány évről évre egyre kevesebbet költ a közmunkára, a 2020-as költségvetésben 180 milliárdról 140 milliárdra csökkentette a programra szánt pénzt. Ezzel párhuzamosan egyre kevesebben dolgoznak ebben a formában: a KSH adatai szerint 2020 októbere és decembere között már csak 92 ezren dolgoztak közfoglalkoztatottként, miközben a program csúcsán ez a szám 200 ezernél is magasabb volt.

Ebben az is szerepet játszhat, hogy a kormány elképzelése, miszerint majd a közmunkán keresztül terelik vissza az embereket a nyílt munkaerőpiacra, nem igazán jött be, a közmunkaprogram hatékonyságra minimum kétséges.

  •  
  •  
  •  
  •