Huszti Andrea: “nem azért kell harcolni, hogy többet dolgozhassunk, hanem azért, hogy tisztességes bért kapjunk”

2020. március 6-án jelentette be Szanyi Tibor, volt EP képviselő és Székely Sándor országgyűlési képviselő, hogy Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom néven új, radikálisan baloldali pártot alapítanak. Nagy meglepetésre az elnök nem a két politikai veterán egyike lett, hanem Huszti Andrea.

Interjúnkban arról faggatjuk, hogy kerül valaki nő létére egy párt élére úgy, hogy eddig nem is lehetett tudni róla semmit. Hiszen eddig a pártokat férfiak vezették Magyarországon. Maximum van kötelezően egy női társelnökük is.

Kakas Livia: Szóval hogyan?
Huszti Andrea: Sokat dolgoztam.

K.L.: Ne mondja! Akkor eddig miért nem hallottunk magáról?
H.A.: Mert a háttérben tevékenykedtem.

K.L.: Oké, de mit?
H.A.: 2011 tavaszán, amikor még ápoló voltam egy onkológiai ambulancián, szakszervezetet alapítottam több kollégámmal. De aztán úgy gondoltam, hogy a problémákat már nem lehet helyi/ágazati szinteken megoldani, ezért a Szolidaritás Mozgalom alakulásakor be is léptem, a kettőt párhuzamosan csináltam több, mint egy évig, amikor is 2013 februárjában lemondtam a szakszervezet gazdasági alelnöki posztjáról. Ugyanis összeférhetetlennek kezdett bizonyulni azzal, hogy a Szolidaritás Mozgalom budapesti koordinátori feladatait is vittem 2012 tavaszától. Később elnökségi tagja, majd szervezeti igazgatója lettem a mozgalomnak. Közben, mint többen a Szolidaritásból, alapító tagja voltam az Együtt nevű pártnak és dolgoztam is, mint hálózatszervező. 2014-től,az elmúlt időszak összes kampányában részt vettem, főleg mint koordinátor, tehát a folyamatokat teljes egészében átláttam. Nagyjából az összes párt elnökét ismerem személyesen. De vezényeltem le népszavazási kezdeményezést is országosan és tüntetéseket is szerveztem, kisebbet, nagyobbat egyaránt.

Van rutinom a politikai pozíciók kitárgyalásában is, hiszen az elmúlt 8-9 évben a Szolidaritás Mozgalmat országos szervezetként tudtuk megtartani és ebben nagy szerepe van annak, hogy vannak önkormányzati képviselőink is szerte az országban.

K.L.: Szép. De miért keveredett a politikába? Nem volt elég a fizetése? Csúnyán beszélt önnel a főnöke?
H. A.: A politikába, leginkább lelkiismeret-furdalásból keveredtem.

K.L.: Nahát! Csak nem kirabolt valakit?
H.A.: Nem, inkább tőlem raboltak el valamit. A valami mellett való szavazás lehetőségét, amiből éppen akkor lett elegem, így nem mentem el szavazni 2010-ben.

Tudja, egy igazi munkás családból jövök, de 2010-ben képtelen voltam már az MSZP-re szavazni, másra meg nem akartam. Aztán, ahogy láttam mi történik az országban rájöttem, hogy óriásit hibáztam. Alapvetően ezért kezdtem el érdemben foglalkozni a politikával.

K.L.: Szóval maga egy magyar JaneD’arc?
H.A.: Nem, én egy magyar állampolgár vagyok. Egyike azoknak a politikai árváknak, akik milliószámra vannak ebben az országban, és csak pislogunk, hogy miről szólt az elmúlt 30 évben itthon a politika. Csak már meguntam pislogni.

K.L: Miért miről szól a magyar politika?
H.A.: Mindenféle olyan dologról, ami nem igazán érdekli az átlag embereket. A pártok egy burokban vannak, nem tudnak sokat a társadalomról. Az embereknek meg nincs kire szavazni jó szívvel, mert a tapasztalat az, hogy 4 millió melóssal nem foglalkozik senki és ez így van jó ideje. Sajnos nagyon közelről is sikerült ezt megtapasztalnom, ami még inkább arra sarkallt, hogy nem szabad feladni. Kell az alternatíva az embereknek és ami még fontosabb, kellenek a közösségek is, mert ezek nélkül egy teljesen elhidegült társadalom felé robogunk.

K.L.: Na jó. És a maga vezette párt mit fog csinálni? Hogy fogja maga kordában tartani a párt két celebjét? Nem fél, hogy csak dísznek tartják?
H.A.: Nem kell kordában tartani senkit, nagyon jó és a baloldaliságán belül sokszínű csapat állt össze, nagyon ígéretesnek gondolom. Mindegyikünknek több év tapasztalat van a háta mögött különböző szegmensekből. Ebben is progresszívnek gondoljuk magunkat. Egy párt elnökének feladata, hogy irányítsa a pártot, ez egy feladat, nem nálam van a bölcsek köve. Viszont mindenki csiszolja a széndarabkánkat, a celebek is.
És, hogy mit fogunk csinálni?

Ki fogjuk harcolni a szociális fordulatot. El fogjuk hitetni az emberekkel, hogy nem azért kell harcolni, hogy többet dolgozhassanak, hanem azért hogy tisztességes bért kapjanak normál óraszámban. Hogy nem feltétlenül akkor van jobb életük, ha mindent megvesznek, amit a reklámok kínálnak nekik, hanem akkor, ha többet vannak a szeretteikkel.

Be fogjuk bizonyítani a dolgozóknak, hogy velük vagyunk! Be fogjuk mutatni, hogy nemcsak az egyéni érdekek mozgatják a világot, hanem igenis a csoportérdekek is fontosak. El fogjuk mondani, hogy, ha a kapitalizmussal nem vagyunk kritikusak mindannyiunkat felfal szőröstől – bőröstül. Az emberek fel kell, hogy fogják, hogy nem ők vannak a gazdaságért, hanem a gazdaság van értük, úgy, hogy abban mindenkinek része van, és mindenki egyformán kiveheti a méltányos részét.

K.L.: Ez elég Coelho-san hangzik. A valóságban mik a javaslataik?
H.A.: Csak legfontosabbakat mondom: azonnali és radikális bérnövekedést akarunk.

Legyen a minimálbér 200.000 forint , a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összege 100.000 forint és a családi pótlék, a jelenlegi triplája, azaz 37.500 forint. Legyen 35 órás egy munkahét. Az oktatási rendszer ne csak az elitnek legyen jó, hanem adja meg az esélyt a dolgozók gyermekeinek is. Az állam ne a multi cégeket szolgálja ki, hanem az állampolgárokat.

K.L.: Oké. Engem meggyőzött. Lesz valahány százalékuk. És akkor elindulnak külön? Meg fogja magukat enni a többi párt.
H. A.: Már kilenc éve itt politizálok és még mindig nem ettek meg. Úgy tűnik, túl rágós falat vagyok. De félre a tréfát, miért indulnánk külön? Teljesen egyértelmű, hogy a jelenlegi választási törvény miatt, csak együttműködve lehet megverni a Fideszt. Mi pedig győzni akarunk. Tehát együtt kell működnünk. Szándékozunk mindenütt elindulni az előválasztáson, illetve a listán, vagy listákon is ott akarunk lenni. Nyilván a támogatottságunktól függően.

K.L.: Maguk közös listára mennének, vagy inkább külön.
H.A.: Mi készek vagyunk a megállapodásra, bármilyen formában. De úgy tűnik, hogy ez majd talán csak az év végére fog kikristályosodni. Addig, meg még sok minden fog történni.

K.L: Például?
H.A.: Az Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom mérhető lesz a közvélemény-kutatásokban.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

3 Comments on “Huszti Andrea: “nem azért kell harcolni, hogy többet dolgozhassunk, hanem azért, hogy tisztességes bért kapjunk””

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük