Idáig 8 devizahitelesen segített Viktor

viki

Óriási kudarcnak néz ki az eddig elért eredmények alapján a Nemzeti Eszközkezelő, amiről a miniszterelnök két éve még azt ígérte, hogy minden lakáshitelest megment. Összesen nyolc darab bajba jutott adós lakását vette meg féléves működése alatt, vagyis a legutóbbi terveket alapul véve idén már csak további 7992 lakást kell megvenniük.

Július 25-ig összesen 8, azaz nyolc darab ingatlant vett meg a fizetésképtelenné vált adósok bankjaitól a Nemzeti Eszközkezelő, és az  állam összesen 27 millió forintot fizetett – derül ki Matolcsy György írásbeli válaszából, amely hétfőn került fel a parlament honlapjára. A nemzetgazdasági minisztertől Ertsey Katalin LMP-s képviselő kérdezte meg, hogy mennyi devizahitel-adós vette igénybe a megmentésüket célzó különböző konstrukciókat.

A fél év alatt megmentett 8 darab adós látványos ellentétben áll azokkal a kormányzati ígéretekkel, amelyekkel a kabinet 2010-11-ben hitegette a hiteleseket. Orbán Viktor 2010 júniusában, vagyis az első 29 pontos kormányzati akcióterv meghirdetésekor még azt jelentette be a parlamentben, hogy minden fizetésképtelen lakáshitelest megment a kormány. “A nemzeti eszközkezelő társaságot azért javasoljuk létrehozni, hogy a bedőlt hitelű lakások ne kerüljenek ki a korábbi tulajdonosok köréből, hanem egy nemzeti eszközkezelő társaság fennhatósága alá kerülhessenek, ahol tárgyalással rendezzék az eladósodott és fizetni nem képes családok és a lakáshasználat jogát” – mondta a parlamentben. Ahogy azonban telt az idő, a kormány fokozatosan feladta a miniszterelnök ígéretét és egyre kevesebb devizahitelesnek akart segíteni a miniszterelnök adósmentő intézményével. Az eszközkezelő tényleges működésével – úgy tűnik – ez a szám még lejjebb apadhat. Ez viszont az adófizetőknek jó hír lenne, hiszen így legalább kevesebb közpénz fogyhat az adósmentésre, amire összesen 20,5 milliárd forintot szán a kormány 2014 végéig.

Ez Matolcsy szerint is kevés

A 8 darab megvásárolt ingatlan az eredeti célkitűzésekhez képest nagyon kevés, ugyanis a bedőlt adósok megmentésére létrehozott Nemzeti Eszközkezelő már év eleje óta működik, és a tervek szerint idén 8 ezer, jövőre 7 ezer, 2014-ben pedig 10 ezer lakást venne meg. Az év elején még arról szóltak a hírek, hogy az első ingatlanokat már megvásárolhatják.

A fél éven belül megmentett nyolc család Matolcsy Györgynek is kevésnek tűnhet, ugyanis az adathoz magyarázatként hozzáteszi, hogy ez csak a 2012. június 20-a előtti feltételeknek megfelelő hiteladósoktól megvásárolt ingatlanokat tartalmazza. Az eredeti szociális feltételek túl szigorúra sikerültek, ezért június 26-án a kabinet lazított a bekerülési feltételeken (és például a korábbi kettő helyett lehetővé vált az eszközkezelő segítségének igénylése egy gyermekkel is). Az új feltételek szerint még nem kezdődött el az ingatlanok vásárlása, ugyanis a bankokkal újra kell kötni az új feltételeknek megfelelő szerződést – írja parlamenti válaszában a miniszter.

A devizahiteleseknek tervezett ócsai lakóparkról nem tesz említést a miniszter, ami érthető, hiszen a tavaszra tervezett devizahiteles telep nincs kész. Az eredeti tervek szerint még márciusra kellett volna elkészülnie az első házaknak az ócsai lakóparkban, ahová 500 darab többféle alapterületű, akár 80 négyzetméteres ház felépítését tervezték. Jelenleg póznaerdő áll a helyén.

Lassan pörög fel az árfolyamgát-igénylés is

Az árfolyamgátra 10 827 szerződés tulajdonosa jelentkezett 2012 . május 31-ig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai alapján – írja Matolcsy. Ez a szám azt mutatja, hogy a devizahitelesek kezdetben nem iparkodtak a kormány által kínált védernyő alá, de júniusban már felpörgött egy kicsit a kérelmezés. Akkor ugyanis már 9,5 ezer új gyűjtőhitelre vonatkozó megállapodást kötöttek az ügyfelek a bankokkal. Így már 20,4 ezren vannak a védernyő alatt, ami még mindig nem valami sok a több százezer devizahiteleshez képest.

Magas árfolyamok jöttek ki a forintosításra

A több mint 90 napos késedelemben lévő devizahitelek forintra konvertálásának lehetőségével 132 millió euró összegű hitelállomány adósai élnének a bankok felé tett jelzéseik alapján az MNB előzetes adatbekérése szerint – olvasható ki Matolcsy György válaszából. Az MNB adatai szerint ez körülbelül a harmada annak a 438 millió eurónyi devizakölcsönnek, amely 90 napon túli késedelemben van.

A fizetési kötelezettséget tartósan nem teljesítő adósok devizatartozását a jogszabály alapján a Magyar Nemzeti Bank által meghirdetett, 2012 . május 15. és 2012. június 15 . között irányadó középárfolyamok átlagán kell átváltani. Így elég magas árfolyamszinten kell konvertálni a hiteleket, vagyis az adósoknak komoly árfolyamveszteségük lesz. Az átváltási árfolyam svájci frank esetében 248,55 CHF/HUF, euró esetében 295,55 EUR/HUF, japán jen esetében 299,39 JPY/100 HUF – írja a nemzetgazdasági miniszter. Az adósok helyzetén az viszont könnyít valamelyest, hogy a hitelösszeg forintra váltása után a hitelt folyósító bank a tartozás 25 százalékát elengedi.

FORRÁS: HVG

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük