Idegesíti a kormányt az alacsony olajár, emelik a jövedéki adót jövőre is

MTI fotó Tankolás
Az olaj alacsony világpiaci ára nem fog ki a kormány adóbehajtó gazdaságpolitikáján jövőre sem, hiába alacsony  az olaj ára, hiába lehetne olcsóbban tankolni,  a kormány tovább emeli a jövedéki adót – vette észre az mfor.hu.

Az inflációs kilátások taglalásakor kormány a 2021-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban kifejti, hogy az indirektadó-változások tavaly után idén is a magasabb áremelkedés irányába hatnak, amelyek eredményeként mintegy 0,4 százalékponttal növekedhet az általános árindex.

Ezzel összefüggésben pedig az szerepel a dokumentumban, hogy “az adóváltozás részben továbbra is a dohánytermékek jövedéki adójának uniós szinthez történő közelítéséhez köthető, de jelentős hatás, hogy az alacsony olajárak miatt várhatóan a járműüzemanyagok jövedéki adója is emelkedik majd.”

A kormány tehát adóemelésre készül a második negyedévet követően, amire a hatályos modell alapján megvan a felhatalmazása. A fix összegű jövedéki adó változása egyben a szintén a benzinárra rakodó 27 százalékos áfa összegét is emelni fogja.

mfor

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •