Ideje hazajönni Afganisztánból!

afghan

Katonai tevékenységünk a távoli országban egyre cikibb. Immár a új-zélandi kormányfő is támad minket. A Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nem természetesen nem tartja helyénvalónak a magyar katonákat ért vádakat, ezért határozottan visszautasítja azokat – közölte a tárca az új-zélandi miniszterelnöknek az Afganisztánban szolgáló magyar csapatokkal szemben megfogalmazott kritikájára reagálva.

John Key új-zélandi kormányfő hétfőn bírálta az Afganisztánban szolgáló magyar csapatokat, mert azok nem járőröznek éjszakánként. Azt állította, hogy emiatt az elmúlt években jelentősen nőtt a felkelői tevékenység mértéke az általuk ellenőrzött területen – számolt be a stuff új-zélandi hírportál kedden.

“A magyarok nem mennek ki éjszaka – lehet, hogy Budapesten igen, de Afganisztánban nem” – fogalmazott Key. A miniszterelnök azután bírálta a magyar csapatokat, hogy vasárnap két új-zélandi katona életét vesztette és hat megsebesült Afganisztánban a tálib lázadókkal vívott összecsapásban.

A 140 fős új-zélandi erők a közép-ázsiai ország Bámiján tartományában teljesítenek szolgálatot, amely a magyar csapatok által ellenőrzött Baglán tartománnyal szomszédos. Az új-zélandiak szerint a tálibok bagláni bázisaikról hajtanak végre támadásokat bámijáni célpontok ellen, ezek felszámolása pedig a magyarok feladata
lenne. A vasárnapi támadás miatt az új-zélandi csapatok ezután Baglánban is végeznek majd őrjáratokat.
Az új-zélandi kormányfő ugyanakkor azt is elmondta, hogy Wellington sem a magyar kormánynál, sem a NATO-nál, sem pedig az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) parancsnokságánál nem fogja kérelmezni a magyar hozzáállás megváltoztatását. “Ez egy jogos kérdés, de a magyarok álláspontja nem változott, mióta itt vannak. Úgyhogy nem gondolom, hogy bármit is megváltoztatna, ha akár közvetlenül, akár közvetve nyomást gyakorolnánk a magyarokra” – jelentette ki Key TV3 új-zélandi tévécsatorna Firstline című műsorában.

Gepnarancs.hu nyomán

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük