Ideje lenne a munkavállalókkal megkötni a stratégiai partnerséget!

A magyar kormány újabb stratégiai együttműködési megállapodást kötött, ezúttal a Prohumán KFT-vel. Szijjártó Péter külgazdasági miniszter reméli, hogy a munkaerő-kölcsönző és munkaerő-közvetítő cégek jelentős szerepet vállalhatnak a gazdasági újrakezdésben, ezért a kormány számít közreműködésükre és tapasztalataikra – írja honlapján a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ).

“Szijjártó Péter csak azt felejtette el, hogy a gazdasági zuhanás legelső lépése a nagyvállalatoknál a kölcsönzött munkaerőtől való szabadulás volt, ezzel a legkiszolgáltatottabbak pillanatok alatt utcára kerültek, köszönhetően a kölcsönbe adó cégek embertelen elbocsátásainak.”

Nem véletlen, hogy Európában nem kedvelt az atipikus foglalkoztatásnak ez a formája, ezért is tiltakoztak többször a szakszervezetek.

A kölcsönbe adók kedvelt „játéka” a több cégből álló cégcsoport működtetése az egyszerűsített foglalkoztatás érdekében, így lehet a legalacsonyabb áron embereket foglalkoztatni.

Az „új partner” egyike azoknak a társaságoknak, amelyek a többszáz milliárdos iparággá fejlesztett munkaerő-közvetítésből jelentős hasznot húznak. A Prohumán nettó árbevétele ugyanis a nyilvános cégadatok szerint 2018-ban meghaladta a 34 milliárd forintot.

Továbbá érdekes, hogy az a Prohumán lett stratégiai partner, aki ellen többször indítottak fekete foglalkoztatásért eljárást – írja a VDSZ.

A VDSZ álláspontja továbbra is az, hogy nem a kiszolgáltatottabb munkavállalói pályát kell erősíteni, hanem az érdemi hozzáadott értékű munkahelyeket, valamint a munkahelyek védelme érdekében át kell dolgozni a jól láthatóan nem működő Munkahelyvédelmi Akciótervet.

Erre már több ízben tett a szakszervezet javaslatot, de ha ez nem elég akkor csak körbe kellene nézni a szomszédos országok kormányainak eredményes munkahelyek százezreit megvédő intézkedéseinek listájában.

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük