Idén már 222 gázolás zebrákon

Az év első négy hónapjában összesen 222 gázolás történt gyalogos-átkelőhelyeken. Ebből 7 halálos volt. Idén a lámpás zebrákon nem volt halálos kimenetelű gázolás.

Székely Sándor az Igen Szolidaritás (ISZOMM) parlamenti képviselője fordult közérdekű adatigényléssel a rendőrséghez májusban, a képviselő már tavaly is kikérte az adatokat. A ma közzétett információkból jól lehet látni, hogy bár a koronavírus-járvány miatt jóval kisebb forgalom volt az útjainkon, mégis elképesztő mennyiségű baleset volt még a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken is.

Majdnem napi kettő az átlag. Ami ugyan jobb a 2019 –es évinél (egyelőre), de ha figyelembe vesszük, hogy a járvány miatt sokkal kisebb lett a forgalom, nyugodtan lehetünk kétségbe esve gyermekeink, hozzátartozóink és jómagunk biztonságával kapcsolatban.

Székely Sándor szerint a probléma kettős. Egyrészt elavult a szabályozás, mely az önkormányzatok és közútkezelők közötti munkamegosztásról rendelkezik, hiszen egy 1984-es törvényről beszélünk, valamint a nyolcvanas évekhez képest sokkal több és gyorsabbak lettek az autók, és persze a gyalogosok is sokszor nézik az út helyett a telefonjukat.

Székely elmondta, hogy megoldásként egy úgynevezett Zebraminimum projektet indítottak el, melynek több leágazása van. Először is egyeztetve szakemberekkel, kidolgozták és benyújtották a parlamentbe azokat a javaslatokat melyekről azt gondolják, hogy lecsökkenthetik a balesetek számát. Ezen kívül indítottak egy honlapot, melyben az egész ország területén bárki be tudja jelenteni a rossz állapotú vagy éppen hiányzó zebrákat.

A legfontosabb azonban az, hogy indítványozták a parlamentben hogy legyen egy ezzel az ügyel foglakozó bizottság. Csodák csodájára a bizottság össze is ült és úgy tűnik, hogy a Fidesz ezt az ügyet nem gáncsolja el. Ha minden igaz, szeptemberre elkészül az új szabályozás, ami lehetővé teszi a modernebb gyalogos-átkelőhelyek telepítését, valamint újra szabályozza az önkormányzatok, a közútkezelők, valamint az egyéb hatóságok munkarendjét a gyalogos átkelők működtetésének és karbantartásának ügyében.

A borítókép Dorogon készült a 3D-s zebra avatásán.

Közérdekú adatigényléssel fordultam a rendőrséghez a gyalogos-átkelőhelyeken történt gázolásokkal kapcsolatban.‼ Az év…

Zveřejnil(a) Székely Sándor, a Szolidaritás országgyűlési képviselője dne Úterý 16. června 2020

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

One Comment on “Idén már 222 gázolás zebrákon”

Comments are closed.