Igazi baloldali értékek várhatóak a VIII. kerületben! – Interjú Szabóné Kállai Szilviával, az ISZOMM országgyűlési képviselő-jelöltjével.

Olyan története van ennek a mindig mosolygós, töretlenül jószívű hölgynek, ami például szolgálhatna sokaknak. Szabóné KállaI Szilvia pontosan tudja, mit jelent kilátások nélkül élni egy kirekesztő társadalomban; évtizedekig hajnalban kelni és 3 különböző munkahelyen dolgozni, 3 műszakban. De tudja a módját annak is, hogyan lehet ebből a helyzetből felállni és elindulni.

– Milyen Magyarországot lát Ön ebben a pillanatban maga körül?
Magyarországon az emberek nagyon is valódiak! Az emberek jól látják a maguk körül zajló dolgokat. Számomra az emberi kapcsolatok a legfontosabbak, amelyek érzékenyek és igazak. Az értéket kívánom megmutatni, amely erősíti mindannyiunk szerepét a szociális, morális és környezeti válság leküzdésében.

– Mesélje el a saját történetét. Az nagyon sok értéket tartalmaz.
(nevet)
Sokan meglepődnek, amikor elmondom nekik, hogy nem is olyan régen még takarítónőként dolgoztam. A „melósok” életét éltem, 3 helyen vállaltam munkát és folyton hallgattam a cigányság panaszait, hogy sosem lesz jobb. Meg kell becsülni, el kell viselni.

– Cigány származásúként ennyire be vannak skatulyázva az emberek?
Igazából magunkat skatulyázzuk be, ha nincs önbizalmunk változtatni a helyzetünkön. A melós – mindegy, hogy roma vagy nem – elfogadja a helyzetét egy idő után, ha azt látja, hogy körülötte mindenki ugyanolyan hátrányos helyzetű. A politika a melóst eltapossa, nem engedi kitörni. Tömegeket vezetnek meg, manipulálnak, butítanak; akik aztán nem tudnak és nem is mernek már kiállni magukért.

– Hogyan talált kiutat ebből a helyzetből?
Amikor elkezdtem tanulni, hogy több évtizedes kihagyás után befejezzem a tanulmányaimat és diplomát szerezhessek, azonnal megjött az önbizalmam. Akkoriban kezdtem el kinyitni a számat, egyre többször álltam fel az igazságtalanságok ellen. Most már tudom, hogy az érdekvédelem és a nehéz helyzetben lévők képviselete a feladatom. A közember addig nem mozdul, amíg nincs hiteles ember, akinek hisz. De ha van ilyen, akkor már megmozdul. Nem hagyja már magát. És akkor már megfélemlíteni sem lehet. A saját példámból erőt tudnak meríteni mások is.

– Mindig ilyen szolidáris volt?
A szolidaritás most a hitelt érdemlő képviselet. És nem elég az együttérzés. Valóban kiállni és megtenni mindent, hogy valami jobb lehessen; ezt kell tenni!  A változásért.

– Régebb óta érik Önben a közképviselet iránti szándék, most pedig országgyűlési képviselőjelöltként és az ISZOMM alelnökeként „benne van a sűrűben”…
Ha az a kérdés, hogyan lettem alelnök az Igen Szolidaritásban arra nagyon egyszerű a válasz. 2011-ben csatlakoztam férjemmel együtt a párt egyik elődszervezetéhez a Magyar Szolidaritás Mozgalomhoz. Itt kezdődött a közéleti szerepvállalásom, folyamatosan tanultam, fejlődtem. Sok kampányban vettem részt aktivistaként, 2014-ben önkormányzati képviselőjelöltnek indultam Újpesten, majd 5 évig roma referens voltam Kispesten.

– Hogyan teremtene „jóllétet” az embereknek?
Számomra a legvilágosabb üzenet, hogy az emberek a jóllét fogalmát valóban tapasztalják meg, amelyben boldogok, kiegyensúlyozottak lehetnek. Korunk modern szocializmusát kívánom kivívni, melyben az ember a főszereplő.

– Hol és kiket kíván képviselni?
Budapest szívében kívánom folytatni a munkám, ahol a zsúfoltság közepette érezze magát mindenki jól. Érezze, hogy számít a véleménye az ötlete. Egy fenntartható zöld környezetben a lakóházaikon belül és kívül egyaránt.

– Milyen hely az Ön által elképzelt VIII. kerület?
Kulturális értékeink nyitott kapukkal várjanak mindenkit. Elindítottuk pártunk kezdeményezésére a Paci közösségi tér megvalósítását a 8. kerületben, amely a tragikusan és fiatalon elhunyt Balogh Lajos Paci emlékére állít méltó helyet. Pedagógusként a szeretetpedagógiában hiszek, amely a gyermek képességeit erősíti és jövőjét célozza. Képviselőként pedig a szabadságpolitikában, mert hiszem, hogy van igazi baloldali érték, amelyet én is képviselek. Én ezt kívánom elhozni és megmutatni Budapest 6-os választókörzetében. 

Susánszki Bence
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •