Így cenzúrázott és tiltogatott a Fidesz

cenzúra

Elég furcsán értelmezi a véleménynyilvánítás szabadságát a „Simon Tibor polgármesterjelölt” és a „Fidesz-Kelet Nógrád” Facebook-oldalakat kezelő admin: nem csak a büntetőjogi tényállást kimerítő, esetleg durván sértő vagy spam-szerű hozzászólások, hanem már egy vicces videó megosztása vagy egy tényekre felhívó komment is elég lehet ahhoz, hogy a hozzászólás törlésre, a felhasználó pedig rövid úton tiltásra kerüljön. Így jártam én is, de a visszajelzések alapján a jelenség egészen biztosan nem egyedi volt.

Az elmúlt hetekben kétszer nekifutottam már ennek a posztnak, de először a lustaság, másodszor pedig a naivitás miatt végül nem fejeztem be. Azt hittem ugyanis, hogy okafogyottá vált erről írni, de azóta kiderült, hogy sajnos mégsem.

A „Simon Tibor polgármesterjelölt” oldalról azután tiltottak ki, hogy az „Ez az én városom” elnevezésű fotóalbum és Salgótarján felé intézett romantikus idézet alá beposztoltam Schmuck Andor „Ez a mi városunk” című, szavakkal leírhatatlan élményt adókampánydalát. Ám az admin rögtön törölte, amit én először technikai hibának véltem, ezért újra posztoltam. Ezután kiderült, hogy szó sincs véletlenről, hiszen ez a kommentem is pillanatok alatt eltűnt. Harmadszorra is beposztoltam, de most már azzal a megjegyzéssel, hogy remélem, ezúttal már nem törli az admin. Törölte, és azzal a lendülettel megtiltotta számomra a további kommentelést az oldalon.

Mindezt nem valami folyamatos, napok óta tartó trollkodást, hanem egy ártatlan videó posztolását követően.

De nem csak az én kommentem tűnt el ekkor az oldalról. Később, már a képernyőmentést nézegetve vettem észre, hogy azt a hozzászólást is törölték, amelyben arról ír egy kommentelő: a polgármesterjelölt szerinte elveszetten bolyong a képeken.

Ez volt az első eset, amikor majdnem lett poszt, de aztán mégsem. A második már a „Fidesz-Kelet Nógrád” Facebook-oldalhoz kötődik.

Ott először egy olyan hozzászólásomat törölték, amelyben az egyik megosztásukra reagálva felidéztem: milyen, egy teljesen más párthoz kötődő személyt delegált a város egyik bizottságába korábban a Fidesz. Puszta tények voltak, mindenféle egyéb kommentár nélkül. Ezt azért nem írtam meg, mert másnap egy másik poszthoz írt kommentjeimet (ahol egyébként egy beszélgetés is kialakult a többi hozzászólóval) meghagyták, én pedig naivan azt hittem, hogy talán fordulat állt be a „moderálási” elvekben.

Aztán másnap kiderült, hogy erről szó sincs. Miután ugyanis elkövettem azt a felháborító tettet, hogy felhívtam a figyelmet arra: az uniós pénzt nem a kormány adja, hanem az EU, a kormány pedig csak szétosztja azt, egy csapásra persona non grata lettem: hozzászólásomat törölték és ezen az oldalon is megtiltották a további kommentelést a számomra.

Csak a dicséret maradhat, meg az ellenfél szidalmazása

De úgy tűnik, hogy nem csak én, hanem mások is hasonlóan jártak: az admin valóban igyekszik megtisztítani az említett oldalakat minden olyan kommenttől, ami rájuk nézve nem dicsérő vagy az ellenfélre nézve nem szidalmazó. Ez a kettő maradhat, minden másnak mennie kell. Kritika? Tények? Ugyan már!

Mindenesetre igyekeztem tudatos állampolgár lenni, ezért írtam e-mailt az illetékeseknek, melyben arról érdeklődtem, mi is a helyzet ezzel a moderálással: Tudnak-e róla az illetékesek, mit csinál az admin? Ha igen, egyetértenek-e vele vagy lesz változás? És persze azt is: várható-e, hogy ha a polgármesterjelölt úr megválasztásra kerül, akkor hasonló módon kezelik-e majd a való életben is mindazokat, akik adott esetben valami olyat mondanak vagy tesznek, ami nekik nem tetszik? A kérdéseimre nem kaptam választ, mindössze Simon Tibor e-amil címéről érkezett reakció, és mindössze ennyi: „Köszönöm jelzését.” És ennyi. A tiltás is maradt.

Fontos: ez az írás nem valami vagy valaki ellen, hanem valamiért született. Azért, hogy beszéljünk arról, nem jó irány, ha a politikusok és pártok, illetve az általuk megbízott személyek indokolatlanul és teljesen öncélúan cenzúrázzák az állampolgárok véleményeit, teljesen semleges kommentjeit csak azért, mert azok éppen nem esnek egybe azzal, amit ők látni szeretnének. 

Forrás: Alternatíva

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük