Ilyen egy fiatal szocialista jelölt! – Interjú Gallai Dáviddal, az ISZOMM ifjú jelöltjével

Szemtelenül fiatal, de helyén van a szíve és az esze is – így jellemzik politikustársai Gallai Dávidot. Dolgos munkáscsaládból származik, kitartását az édesapjától, világnézetét a családja női tagjaitól hozta. Hisz a modern szocializmusban és a jövőre koncentrál. Nem csak a sajátjára!

Milyen Magyarországról álmodik egy fiatal „balos”?
Vannak az életben pillanatok, amikor Magyarország olyannak látszik, amilyen lehetne: békés, igazságos, optimista és biztonságot adó. Bal oldali ember vagyok. Tudom, hogy honnan jöttem. És azt is tudom, hová akarok eljutni! Egy jobb Magyarországra, ahol egy gyermeknek az élete során a szorgalma, a tehetsége, a munkája jelöli ki a helyét az életben.  Ilyen egyszerű is lehetne ez. Én ezért dolgozom. 

Kikhez kíván szólni leginkább?
Mindenkit képviselek! Nem teszek különbséget senki között, de azért természetesen érezze magáénak a szocializmus értékeit. Akik hisznek a közös megoldásokban, egy modern nemzeti balodali programban. Akik tagjai kívánnak lenni egy együttműködő, szolidáris és vidám társadalomnak.

Miért lett politikus? Miért fontos ez Önnek?
 Itt nem az én fontosságomról van szó. A munkások, az emberek képviseletéről. A kollégáim remek munkájáról. Fantasztikus dolog politikát csinálni. Az emberek csak azt látják, versengünk egymással. Ahány ideológia, annyi más út van. Én hiszek a modern szocializmusban. Hiszek a kollégáimban. Mert mi együtt biztonságos és igazságos Magyarországot szeretnénk! Ezt tartom fontosnak, nem az én személyemet elsősorban. 

Mit jelent az Ön számára a “jóllét” fogalma?
 A kérdést úgy válaszolnám meg: az ISZOMM Magyarországa a “jóllét” Magyarországa. Kiemelhetném a minimálbér havi nettó 250.000 forintra emelését, vagy az 50.000 forintos családi pótlékot, az ugyanekkora nyugdíjasoknak járó kórpótlékot, de a kidolgozott szociális minimumjövedelem, amely segít az embereknek, hogy legalább a létminimumot érjék el. A jelenlegi rendszer torz, és hibás elveken alapul. A magyar jobboldalt hidegen hagyják a társadalmi különbségek, helyénvalónak tekintik. Én azt mondom: Több pénzt az embereknek! 

Hogyan gondol a szocializmusra egy ilyen fiatal ember?
 A szocializmusra csak úgy tudok gondolni, amely egy közösségelvű gondolkodásmódot takar. Az emberek a közösségért, egymásért dolgoznak. Mit jelent ez nekem? Egy szó: Szövetség!  

Hogyan számolná fel a szociális válságot Magyaroszágon?
Hitvallásom, hogy hosszú távú és átfogó megállapodásra van szükség a szegénység enyhítésének érdekében. Gondolok itt egy széles társadalmi megállapodásra, ahol a civil szervezetek, szakmai képviseletek és az önkormányzatok bevonásával képesek legyünk egy összetett programot kidolgozni. A válságból kivezető út a foglalkoztatás, korszerű oktatás, és a szakképzés alapozza meg. A válság legfájdalmasabb pontjai: a gyermekszegénység, az időskorúak szegénysége, a romaszegénység-csak hosszú távú átfogó intézkedésekkel kezelhető. Mindenkinek biztosítani kell a mindenkori létminimumot. Számomra ezt jelenti a szocializmus! 

Mit tesz azért, hogy megválasszák?
Mit tehet egy jelölt, ha szeretné, hogy az emberek rá szavazzanak? Dolgoznom kell az emberek bizalmáért. Dolgoznom kell, hogy érezzék az egész társadalmat mérgező gyűlölködés helyett egy olyan alternatívát kínálok, amelyben jelen van az összefogás. Hiszen a munka ad tartást, büszkeséget, elismerést. A szocializmus valódi összefogásra, amely egybekovácsolja az embereket, nem pedig szétszakítja. Együttműködésre hívom mindenkit, nem pedig a széthúzásra.  Érezzék, én őket szolgálom, nem pedig kihasználom. Közös értékekre összpontosító politikára van szükség, amely visszavezet az emberekhez és a valósághoz.  Nyugodt, békés és munkás építkezésben hiszek!  

És utána mit tenne elsőként?
A választási győzelem után minden lehetőségünk megvan arra, hogy egy gyarapodó, a múltjával szembenéző, a jelenét vállaló, a békés jövőjét bátran alakító igazságosabb Magyarországon éljünk. Ennek az építkezését kezdem el én a választás utáni első pillanatától fogva. Hiszen: MUNKÁT, OTTHONT- ITTHON! 

Milyen ember ön valójában? Hogyan ítélik meg a környezetében?
A családom szerint erős és szerethető jellem vagyok. Munkás családból származom. Szüleim becsületesen és átlagon felüli munkabírással neveltek a testvéremmel minket.  Édesapám kitartása, édesanyám és nagyszüleim világlátása keveredik bennem. Így áll össze a fiatal szocialista jelölt! Az ellenfeleim szerint én egy önfejű és ellenséges férfi vagyok. Nagyon sokat szeretnék beszélgetni a választókkal, ők pedig eldöntik, milyen is vagyok én! 

Susánszki Bence
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •