„Ilyenkor az ember óhatatlanul a torkát köszörüli”

konokpéter003

Szakály Sándor, az államilag gründolt „Veritas” Történetmódosító Intézet fővezérigazgatója szerint a numerus clausus jó dolog volt, amolyan egyfelől-másfelől törvény, ami – érzékelteti Szakály – alapvetően igazságos volt, hiszen „az összlakossághoz mért arányt vette alapul”.

Igen. Pontosan erről szólt a korabeli érvelés is. Hogy az egyetemeken ne az számítson, hogy ki milyen felkészültségű, hanem hogy melyik „népfajhoz” tartozik. Mert, ugye, vannak érdemesebb és alábbvaló „népfajok”. Ja, például azok, akiket ki sem mondunk. Igen, meg azok is…

Tudjuk, hová vezetett ez az egyfelől-másfelől logika. Szakályt, aki – persze ez szíve joga, ízlésének mércéje – csendőrképekkel dekorálja közpénzekből fényűző irodáját, ez nem különösebben zavarja. Sőt. „A történészszakmában ma már nem nagyon lehet olyan kollégát találni, aki azt állítaná, hogy a két világháború közt Magyarországon önkényuralom lett volna.”

Lehet találni, kedves Sándor, csak azok a „kollégák” (ilyenkor az ember óhatatlanul a torkát köszörüli, és magára mutogat, mint Woody Allen Szókratésza, bár ismer sok más példát is), khmmm… kiszorulnak a nertörténeti konstrukcióból (és ez jó is így; nem mindenki hajlandó jól fizetett cinkossá válni).

Viszont – ezt történészként is mondanám –, semmi sem tart örökké. Ma még csak informális stigma, ha valaki a Veritasban dolgozik. Lesz ez még nyilvános szégyen is. És – fura világ – én annak sem fogok örülni.

Biztos velem van a baj. Igazán lehetne már ellenem valami törvény.

Konok Péter

Forrás: Facebook

Szájhősök tere. Olyan gondolatmorzsák a netről, amik nem feltétlen tükrözik a szerkesztőség álláspontját, de mindenképpen érdemes tudni róluk.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük