Íme a jó példa, repülője is van a NAV új elnökének

Igaz, a címben szereplő vagyontárgyaknak nem egyedüli tulajdonosa Vágujhelyi Ferenc, az adóhivatal új elnöke.

Varga Mihály pénzügyminiszter június végén jelentette be, hogy három év után távozik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal éléről Sors László. Helyére július elsejétől Vágujhelyi Ferenc érkezett, akinek nem teljesen ismeretlen a NAV, hiszen korábban már dolgozott itt informatikai elnökhelyettesként, majd a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács vezetője volt.

Állami szerv vezetőjeként mind Sors Lászlónak, mint Vágujhelyi Ferencnek vagyonnyilatkozattételi kötelezettsége van, aminek megfelelően a kormány oldalán meg is jelent a volt elnök záró vagyonnyilatkozata mellett Vágujhelyié is.

Az új elnök, Vágujhelyi Ferenc, nem bűnüldözői, hanem informatikai irányból érkezik. Vágujhelyi programozó matematikus és fizikatanár eredeti végzettsége szerint. Informatikusként dolgozott a magánszférában (Philip Morris, IBM a 90-es években) majd az államigazgatásban is. Az első Orbán-kormány idején az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál volt vezető, ekkor dolgozott először a közigazgatásban.

Amikor ismét a Fidesz került hatalomra, a NAV munkatársa lett 2010 és 2015 között, az utolsó két évben informatikai elnökhelyettes volt. Ebben az időben vezették be az elektronikus pénztárgépeket, az átállást ő irányította.

2015-től mostanáig a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke volt, és ezzel ő irányította a kormányzati szoftver-beszerzéseket, tervezte és véleményezte az informatikai fejlesztéseket. A Digitális Jólét Program Blockchain Munkacsoportjának vezetője is, 2018 óta.

Karácsony Gergely főpolgármester és miniszterelnök-jelölt szerint „a Fidesz és az Orbán-kormány bukásra készül”, emiatt pakolnak, vagyis „a közpénzből magánvagyont csinálnak”, a pakolás mellett pedig szerinte elkezdődhetett „a takarítás is”. Legalábbis Karácsony szerint „nehéz máshogy látni az adóhatóság elnökének leváltását és az új NAV-elnök személyének kiválasztását”.

Karácsony a Facebook-posztjában azt írja, az elmúlt napokban „több jelzés is érkezett” hozzá, hogy „a NAV új elnöknek konkrét, a kormány és a Fidesz számára kényes ügyek leállítása és kitakarítása lehet az egyik feladata”. Ehhez hozzátette, „a jelzések komolynak tűnnek, de a hitelességüket most nem tudjuk ellenőrizni”, de „a jövő évi kormányváltás után igen”.

„Már most szólok, hogy bárki, akinek a fejében megfordul, hogy az adóhatóság informatikai rendszerében turkáljon, aki netán ilyen megbízást ad, és aki netán ilyennek a végrehajtásában részt vesz, az bűncselekményt követ el. Mindenki, aki adóvizsgálatot vagy költségvetési csalással kapcsolatos büntetőeljárást állít le, vagy kísérletet tesz, ugyancsak bűncselekményt követ el. Senki ne bízzon abban, hogy nem maradnak utána nyomok. Maradnak, és aki részt vesz ezekben, az bíróság előtt fog felelni a tettéért”

– írja Karácsony, aki azzal zárja posztját, hogy a visszaszerzett vagyont „a 99 százalék többség által elszenvedett károk jóvátételére” fordítják majd.

Forrás: Mfor.hu

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •