Indonézia megmozdult az új gazdasági törvény miatt

Szakszervezetek és civil szervezetek vonultak utcára Indonézia-szerte – számol be a Jakarta Post. A tüntetők és sztrájkolók azt követelik a képviselőháztól, hogy vonják vissza azt az új gazdasági jogszabályt, az úgynevezett új munkák törvényét, amely könnyen veszélybe sodorhatja a munkavállalók jogait.

Az Indonéziai Szakszervezetek Szövetsége (KSPI) bejelentette: különböző városokban napokon át fognak demonstrációkat tartani, a gyülekezéseken 32 szakszervezet mintegy 2 millió tagja vesz majd részt. Said Iqbal, a KSPI elnöke hozzátette, eltérő szektorok, így a textil-, a bánya-, az elektronikai, a gyógyszerészeti, a vendéglátó- és a logisztikai ipar is képviselteti magát a tüntetéseken. Az érintett városok között találni többek közt Jakartát, Surabayát és Medant.

Szerdán több ezer munkás demonstrált a kelet-jakartai Pulogadung Ipari Komplexumnál, de a nyugat-jávai Bandungban is ezrek vonultak fel a Bandungi Törvényhozó Tanács, illetve a városháza előtt. A tüntetők igyekeznek megfelelni a járványügyi tanácsoknak, így tartják egymástól a távolságot, maszkot viselnek, sőt a résztvevők számát is limitálják. A jakartai rendőrség korábban épp a COVID-19-re hivatkozva nem adott engedélyt a gyülekezésre.

Ugyan egyes szakszervezetek nem vesznek részt a megmozdulásokban, az új törvény így is munkavállalók tömegeinél váltott ki felháborodást. Nanang Setyono, a Közép-Jávai Szakszervezetek Szövetségének feje szerint a szervezet tagjai például úgy döntöttek, nem kezdenek sztrájkba, a többség mégsem ért egyet a jogszabállyal. Nanang hozzátette, azt tervezik, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak az ügyben.

Indonéziában múlt hétfőn fogadták el azt a törvényt, amelyet korábban a lakosság részéről is rengeteg kritika ért. A jogszabály a bürokratikus hatékonyságot hivatott növelni, főként a vállalkozási engedélyek és beruházások terén. A cél elméletileg az, hogy a járvány után kedvezőbb gazdasági környezetet teremtsenek, a szakszervezetek és civil szervezetek azonban úgy vélik, hogy a törvény üzleti érdekeket szolgál, és sértheti a munkavállalók jogait.

The Jakarta Post 
PHOTO: Antara/Fauzan

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •