Ingázók

ingazok

Alig múlik el hónap, hogy ne halljunk ingázó munkások mikrobuszos balesetéről. A tragédiák hátterében egy torz magyar jelenség áll. Meghatározhatatlanul sok ember kényszerül arra, hogy lakhelyétől távol vállaljon munkát. Erről, a szinte ismeretlen és mégis tömeges jelenségről beszélgettünk egy barátunkkal, aki hasonló módon dolgozott az elmúlt években. Nevét természetesen nem írjuk le, legyen elég annyi, hogy egy ingázó családanya Nógrád megyéből.

Ismét öt mikrobusszal ingázó munkás halt meg. Most éppen Nógrádban. Ti is kerültetek már balesetveszélyes helyzetbe?

Nagyon sokszor. Több mint 2 évig jártam lepusztult fűtetlen busszal most egy hónapja nem járok, mert nincs munka. Két alkalommal is voltunk hasonló helyzetben, de velünk szerencsére nem jött szembe semmi és az egy nagy busz volt.

 

Miért nem dolgozol most?

Azért mert felmondtak? Napról napra több embert küldtek el.

 

Ti munkaerő-kölcsönző cégen keresztül vagytok foglalkoztatva. Miért jó ez a munkáltatónak?

Igen,sajnos így kell dolgoznunk. Ez azért jó a munkáltatónak, mert így bármelyik percben elküldhet minket. Lényegében semmiféle védettségünk sincs.

 

Mennyivel kaptok kevesebb bért, mint azok akik ugyanazt a munkát végzik, csak a munkáltató által alkalmazva?

Azt nem tudhattuk, mert titkos volt a gyáriak mennyit keresnek. Nem is mondhatták el nekünk, mert elbocsátással fenyegették azt, aki megmondta nekünk, hogy ők mennyit keresnek.

 

Hogyan viselkedtek veletek ezek a kollégák?

Egyáltalán nem fogadtak be minket, általában lenézően viszonyultak hozzánk. Úgy beszéltek velünk a saját kollégáink, mint a kutyákkal. A szemünkbe mondták, hogy a bérmunkás csak hülye lehet. Ahol lehet megaláztak minket.

 

Egy ilyen gyárban milyen arányban vagytok jelen?

Ők nincsenek annyian, mint mi. Az ő feladatuk a parancsolgatás és elméletileg az, hogy betanítsanak minket, de ezt nem teszik meg, mert félnek attól, hogy jobbak leszünk, mint ők. Igyekeznek minket a vezetők előtt is alkalmatlan ostoba emberekként beállítani. Sajnos azt is ők mondják meg, ki marad ki nem. Ráadásul, ha elrontottak valamit, akkor is mi voltunk a hibásak. Úgy alakították a dolgot, hogy közülünk vonjanak valakit felelősségre. Ilyenkor persze azonnal ki is rúgták azt, aki szerintük hibázott.

 

Korábban sokat szidtad a HR-eseket is. Velük mi a baj?

Az hogy minden törvénytelenséget jóváhagynak a munkáltatónak. Amúgy is kiszolgáltatottak vagyunk és ezt még meg is fejelik egyértelmű jogszabálysértésekkel. Sok helyen azzal is visszaélnek, hogy a vezetők nem tudnak magyarul!

 

Jellemzően milyen törvénytelenségek vannak?

A legtöbb helyen elvárják, hogy a kötelező szünetek alatt is dolgozzunk. Sok helyen nem volt fűtés az öltözőben és mosdóban. Semmihez sincs jogunk és nemegyszer balesetveszélyes gépeken dolgoztunk. Azt már csak mellesleg jegyzem meg, hogy nem tartották be a hőségriadót sőt olyan is volt, hogy elvették az innivalót. A vezetőkkel való beszélgetést általában a HR-es fordította le nekünk, de visszafelé már nem működött.

Ráadásul az ő kapcsolataiknak köszönhetően egy hivatalos szerv se állt mellénk sohasem. Még akkor sem, amikor több csonkolásos majdnem halálos baleset történt. Sajnos két év alatt több ilyen is volt, de egyikből sem lett ügy. A külföldiek nem tudják mit lehet és mit nem. A HR-es köt szerződést a vállalkozóval, így mindent megengedhetnek maguknak. Biztos vagyok benne, hogy ők csúszópénzekért kötnek szerződést munkaerő-közvetítő cégekkel, amiért cserébe velünk bármit meg lehet tenni.

 

Szerinted az összes ellenőrző szerv a kezükben van?

Két helyen dolgoztam. Az egyik távol-keleti tulajdonban volt, a másik amerikaiban. Utóbbinál egyértelműen ezt éreztük. A kérdés az, hogy miért nem veszik észre a munkaügyi központok és jelentik ha egy ilyen cégtől tömegesen jelennek meg munkavállalók ilyen kevés jövedelemmel?

 

Hol vannak ilyen munkahelyek, ahova titeket is szerveznek?

Mindenhol. Az egész ország tele van ilyen helyekkel. Érdemes elmenni egy-egy ipari parkhoz és látható már a parkolóból, hogy rengeteg ember ingázik mikrobuszokkal.

 

Általában képzettség nélküli “operátor” munkákról van szó?

Igen. Általában ez betanított munka, de manapság mi nem az? Elméletileg nagyon hamar be lehet tanulni, de akik egy-egy ilyen helyen dolgoznak, mindent megtesznek azért, hogy a kölcsönzött munkások rosszul dolgozzanak. Aki állandóra be van jelentve, annak ez az érdeke.

 

Hogyan működik ez a munkaerő-kölcsönzés? Ismerősök ajánlják egymást?

Igen. Keresnek valakit arról a környékről, ahonnan buszokat indítanak és ő havonta kap 10.000 forinttal több fizetést, ha keres embereket. Ezért a pénzért persze ő szervez mindent.

A legtöbbször ezekekkel az emberekkel nincs semmi gond. Rendesek és dolgoznak is mint mi.

 

Miért utálod ezt a rendszert? Mármint a munkaerő-kölcsönzést?

Mert kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat és feketemunkára kényszerít!

 

Be vagytok ilyenkor jelentve?

Természetesen azt mondják minden esetben, hogy igen. Az igazságot csak akkor tudjuk meg, ha elküldenek minket. Sokszor nincs bejelentés vagy csak négy órás munkarendben jelentettek be. Ez akkor gond, amikor adóznunk kell vagy valamilyen ellátást szeretnénk igénybe venni.

 

Hány éve dolgozol aktív munkavállalóként?

Harminckét éve.

 

Ennyi év meg is van a nyugdíjhoz?

Dehogy van! Ebben sok munka nélküli év is van, amikor egyszerűen semmiféle munkát nem találtam. Nógrád megyei vagyok, itt az utóbbi 20 év katasztrófa. Ráadásul egy kis faluban lakom, ahol már semmi sincs, legkevésbé közlekedési lehetőség.

 

Közmunkát is el fogod vállalni, ha felajánlják?

Ez a másik nagy hazugság. Mindenhol azt hallani, hogy sok-sok közmunka van, holott felénk alig akad ilyen. Ráadásul ami van, arra annyian vannak,hogy be se férnék! Nem lehet hozzájutni, mert a kistelepüléseken a rokonoknak adják az állásokat. Hiába van egy nem rokonnak végzettsége inkább a rokont tanítatják ki állami pénzen. Nekünk a közmunkából szerintem csak a messzi távoli munkatábor jut majd!

Persze ha felkínálnák elfogadnám, mert kellene nekem is a pénz. Sőt, nekem kifejezetten igényem van a közösségre, ezért is hiányzik a munka.

 

Segélyt kértél valaha?

Nem kérhettem, mert a férjem ehhez állítólag túl sokat keres és semmilyen keretbe nem fértem bele egy főiskolás gyerekkel.

 

Akkor most, se számíthatsz semmire?

Hát munkanélkülit kaphatok, ha végre lesznek papírjaim, de alig többet, mint húszezer forintot. A többiek körülbelül ennyit kaptak. Azért is húzódik a dolog, mert az adóhatóság nagyon lassan végzi a munkáját, pedig nálunk most hetven emberről van szó.

 

Hány év múlva fogsz eljutni a nyugdíjkorhatárhoz? Mennyi nyugdíjra számíthatsz?

Tizenöt év múlva nyugdíjas lehetek, de semmire se számítok olyan kevés bejelentett évem van annak ellenére, hogy szinte egész életemben dolgoztam. Ha nem, akkor se rajtam múlt.

 

A falu nagyobb része így van ezzel?

Sajnos nálunk alig van aki normálisan tud dolgozni, de a munkaerő-közvetítők lefedik a környéket, így viszonylag sokan tudnak munkába járni.

 

Mindenki így ingázik?

Igen, ha látnád azokat a csotrogányokat! Van olyan, amit fegyencjáratnak csúfolnak. Törökszentmiklósról járnak vele. Két és fél órát utaznak, mire megérkeznek a munkába. Vannak, akik hajnali fél háromkor kelnek, én három negyvenkor kezdtem el készülni és délután négyre értem haza, ők másfél órával később.

 

Ilyen munkával mennyit lehet keresni?

Az amerikai cégnél havi huszonkét napra kaptunk hetvenötezer forintot. Elméletileg. Gyakorlatilag soha nem kaptunk ennyit a kezünkbe, valamit mindig levont a munkaerő-közvetítő cég. A vállalkozó kifizeti az embereket, de a befogadó cég úgy alakítja hogy ne legyen meg a 22 nap. Valójában a munkáltató 1500-1700 forintot ad óránként ebből mi kapunk 470 forintot. A többi a nyereség…

 

A legutolsó helyről miért rúgtak ki?

Nem rejtettem a véka alá a véleményem és az ilyet nem szeretik, de nem ezért küldtek el. Egyszerűen azért, mert jobban, precízebben tudtunk matricázni meg dolgozni, mint azok, akik a cég alkalmazásában álltak. Ráadásul ki is öregedtem. Negyvenöt év felett senkit sem hajlandóak alkalmazni.

 

Jól látom, hogy most már ebből a munkából is egyre kevesebb van?

Már szinte semmi sincs!

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük