Ingyenessé tették Skóciában a menstruációs termékeket

Bevezette Skócia – a világon elsőként – a menstruációs termékek ingyenessé tételét egy négyéves kampány után. – írja a The Guardian.

Kedden egyhangúlag lett megszavazva a törvényjavaslat: legyen ingyenes minden menstruációs termék azok számára, akiknek erre szükségük van. A törvényjavaslat még 2016-ban került benyújtásra a Skót Munkáspárt szóvivője, Monica Lennon által. Véleménye szerint a törvény jelentős változást hoz majd a menstruáló nők és lányok életébe.

„A menstruációról való közbeszéd hatalmas változásokon esett át. Néhány éve még egyáltalán nem beszéltek erről nyíltan, manapság pedig már szerencsére nem számít tabunak ez a téma.” – mondja Lennon.

A nők Skóciában körülbelül havonta 5000 forintnak megfelelő fontot költenek menstruációs termékekre és ennek több százszorosát életük során. A menstruációs szegénység a koronavírus járvány alatt csak még inkább felerősödött. Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy ötből egy nő nem tudja finanszírozni magának az ezzel járó költségeket, ami súlyos higiéniai és egészségügyi problémákat okozhat.

„Jelen világjárvány közepette a menstruációs termékek ingyenessé tétele egy nagyon fontos üzenet. Fontos, hogy a nők és lányok jogaira való törekvés ez idő alatt is felkerüljön a politikai teendők listájára.” -nyilatkozza Lennon.

Kép forrása: Macdanielfreepress

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •