Irán Magyarországgal tervezne atomerőművet

szijjártó

Irán javaslatot tett Magyarországnak arra, hogy közösen tervezzenek meg és fejlesszenek ki egy kisebb méretű atomerőművet, amit aztán Ázsiában és Afrikában értékesítenének – jelentette be Ali Akbar Salehi, az iráni atomenergia szervezet vezetője Budapesten a Reuters beszámolója szerint.

Szeretnénk teljesen kihasználni minden kereskedelmi és technikai lehetőséget, beleértve a békés célú nukleáris tevékenységet, ami “ebből” a megállapodásból származik – mondta Salehi, utalva a tavaly megkötött iráni atommegállapodásra és a feloldott Iránnal szembeni szankciókra.

Salehi elmondása szerint egy 25, illetve 100 megawattos teljesítményű reaktor kifejlesztését tervezik Magyarországgal, szerinte ez a méret népszerű lenne Ázsiában és Afrikában is. Mint elmondta, a kisebb erőművek olcsóbb megoldást jelentenének a szegényebb országoknak és kevesebb hűtővizet igényelnének, ami mindkét említett kontinensen kritikus pont a mérlegeléskor.

Salehi arról is beszélt, hogy Iránban két nagy erőművet terveznek építeni orosz segítséggel.

VS.hu egyébként ma számolt be róla, hogy iráni atomügyi delegáció érkezett szerda este Magyarországra. Úgy tudják, ma Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel találkoztak, de pénteken Szijjártó Péterrel is tárgyalnak majd.

Forrás: Portfólió

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük