Irány az Opera!

h budapest opera 4

 

“Egy a tábor, egy a zászló!”
Ezt az az ember mondta, aki miatt ezrek indulnak az operához január második napján. Természetes, hogy mi ezt a szélsőségesen antidemokratikus alapelvet nem valljuk magunkénak. Mi a sokszínű Magyarország képviselői vagyunk. Egy táborban vagyunk, mert egy elemi felháborodás létrehozta aktuális koalíciónkat, de a zászlónk százféle. Így van ez rendjén egy demokratikus országban. Egymás mellett állunk, mert most összefogásra van szükség, mert van egy mindenféle politikai nézetkülönbségen felülálló célunk, a felszámolt Magyar Köztársaság újraalapítása. Lehet köztünk versengés, lehet széthúzás, de egy dolog biztos: Lesz még Magyar Köztársaság!

A közös nevezőnk tehát az, hogy mindannyian köztársaságot akarunk és jelenlegi forrongó mozgalmainkból fog kinőni a negyedik köztársaság. Aki szkeptikus az gondoljon csak arra, hogy egy évvel ezelőtt milyen apátiában éltünk és mi a helyzet ma? Az, hogy az utcát már visszafoglaltuk. Hol vannak az ő híveik? Miért kell négy fal között ünnepeljenek? Azért, mert maguk sem biztosak abban, hogy tömegeket tudnának az utcán maguk mellé állítani. A többséget a vesztesek oldalára taszították és csupán néhány ezer gazdagot jutalmaztak meg. A kétharmad már régen nem az övék!

Ebben a pillanatban fontos kihangsúlyozni, hogy nem csak a demokratikus rendszer lerombolása miatt vagyunk egy táborban. Elítéljük azt a szociális terrort, amelyet a Fidesz alkalmaz. Elítéljük a szegények elleni háborút! Elítéljük a munkavállalói jogok sárba tiprását! Elítéljük a megszorító intézkedések sorozatát. Szolidárisak vagyunk azokkal, akiket ebben a pillanatban is fenyeget a fagyhalál réme, gyakran saját otthonukban! Szolidárisak vagyunk azokkal az anyákkal és apákkal, akik egyre reménytelenebb helyzetben nevelik gyermekeiket, akiket papíron már többször is megmentett a hitelcsapdától ez a kabinet, de a valóságban egyre rosszabb helyzetbe kerülnek Matolcsy György rémes gazdaságpolitikája miatt.

Talán nem véletlen, hogy már a mérsékelt jobboldaliak is azt követelik, hogy Matolcsy György mondjon le!

Nehéz ebben a helyzetben konkrétumokról beszélni, mert a politikai programjaink középpontjában egy dolog koncentrálódik, az, hogy Orbán Viktor országlásának véget kell vetni!

Sokan azt mondják, hogy a Magyar Nép nem ért meg minket és búsonganak emiatt. Ez egy nagy butaság. A Magyar Nép azért nem ért meg minket, mert nem hallja meg amit mondunk. Szisztematikusan elfoglalták azokat a kommunikációs csatornákat, amelyeken keresztül a többség megszólítható. Az országos véleményformáló lapok, tévék, internetes hírportálok jobboldali érdekeltségűek vagy egyszerűen félnek a kormányzati retorziótól, mert számukra a Klubrádió példája is mutatja, hogy hova vezet az ellenzéki gondolatok megjelenítése. Nem a Magyar Nép hibája tehát az, hogy nem hallanak meg minket. A demokratikus pártok vajon fordítanak-e gondot arra, hogy bázisukkal megértessék egyszerű és világos stílusban a programjukat? Vajon párbeszédre érdemes közegnek tartják-e a saját, iskolázatlan választóikat? A sokba kerülő reklámok helyett lesz-e elég idejük, türelmük, hogy elvégezzék a tudatos választóvá formálást? A pártok és mozgalmak tudatos választói Budapesten és a megyékben hálózattá tudnak-e szerveződni? A jobboldal ennek köszönheti a széles társadalmi bázisát és a baloldal ennek elhanyagolása miatt vesztette el a saját hátországát.

A demokratikus oldal ezekben a hideg téli napokban szervezi újjá önmagát. A folyamat nehéz és  időigényes, de szurkoljunk együtt, hogy legyen elég időnk a siker eléréséhez. Szeretném, ha nem egymás ellenére, hanem egymást segítve tudnánk erősödni. Számítok arra, hogy ebben a versenyben a szociális feszültségek csökkentésére képes párt szerez többséget.

Láthatjuk tehát, hogy nem elég protest mozgalmat szervezni. Valódi programot is kell adni a Magyar Népnek. Ennek legfontosabb eleme kell legyen a politikai demokrácia jogi intézményrendszerének helyreállítása. Egész sor „semmisségi” törvényt kell majd megalkotni, amelyek hatályon kívül helyezik például a médiatörvényt, például az új választójogi törvényt, például a szegénységet kriminalizáló törvényeket és természetesen semmiségi törvénnyel kell hatályon kívül helyezni az alkotmánynak csúfolt új alaptörvényt is!

A legfontosabb azonban, hogy 2012. január 2-án 18.00 órakor találkozzunk az Operánál!

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük