Ismét fogadja a látogatókat a Vörös téri Lenin-mauzóleum

kotomka.com moscow 2151 1600

Május 15-étől ismét látogatható a Lenin-mauzóleum. Az orosz főváros szívében, a Vörös téren álló építmény rekonstrukcióját a múlt év decemberében kezdték el.
A mauzóleum Alekszej Scsuszev neves építész terve alapján készült. 80 éven át nem átfogó felújítás, érintetlen volt az építmény. Ugyanakkor az UNESCO világörökségi listáján szereplő Vörös tér e jeles építménye megsüllyedt. Ennek oka az ingoványos talaj. Most az épület alapját betonnal, tartóoszlopokkal erősítették, így a süllyedést sikerült megállítani. Nem sokan tudják, hogy a méltóságteljes épületet megelőzte egy fa építmény – mondja Alekszandr Danyilovprofesszor, a történelemtudományok doktora.

Lenin halálát követő napokban döntött úgy a szovjet kormány, hogy ideiglenes mauzóleumban helyezi el a holttestet, hogy minél többen vehessenek búcsút tőle. Miután Borisz Szbarszkij professzor kidolgozta a mumifikálás különleges módját, a faépítmény helyébe felépítették a gránitmauzóleumot.

A biomedikai technológiai kutatóintézet munkatársai több évtizede gondosan továbbkezelik Lenin testét, tanulmányozzák, hogyan hatnak egyes anyagok a szövetekre. Lényegében olyan különleges kísérlet ez, amelynek eredményeit más országokban is felhasználták – mondja Alekszandr Danyilov.

Orosz szakemberek segítettek számos országban az elhunyt vezetők balzsamozásánál: 1995-ben Kim Ir Szen észak-koreai vezető, 1979-ben Agostinho Neto angolai elnök, illetve jóval korábban, 1949-ben Georgi Dimitrov testének mumifikálásakor. Az oroszországi központ egyedülálló, ilyen több nincs a világon.

A szakemberek szerint Vlagyimir Lenin teste megfelelő állapotban van. Igaz, a 90-es évek óta folyik a vita, hogy nem lenne-e helyesebb eltemetni. De a társadalomnak az a része, amely a kommunizmus híve, ezt a témát nagyon érzékenyen kezeli – állapítja meg Olga Kristanovszkaja, a Szociológiai intézet Elit-kutató központjának igazgatója.

Azt hiszem, nagyon sokan éreznének csalódást és lennének elégedetlenek, ha most sor kerülne Lenin eltemetésére. Maga a mauzóleum történelmi emlék, Moszkva egyik nevezetessége. Lehet, hogy most még nincs ok Lenin eltemetésére, mert ez az esemény tiltakozást váltana ki a lakosság felénél.
Az orosz hatóságok úgy látják, hogy ez a későbbi nemzedékek dolga. Vlagyimir Putyin 2011 szeptemberében a Valdaj Klub résztvevőivel tartott találkozón a Lenin eltemetésével kapcsolatos kérdésre úgy válaszolt, hogy ezt a kérdést megoldják a jövőben. „A történelem nem kedveli a sietséget” – tette hozzá Putyin.

forrás: oroszország hangja

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük