Itt a második hullám, megszűnik a bértámogatási rendszer

Megszűnik a magyar kurzarbeit, a bértámogatási rendszer – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára. Szakmai szervezetek a program meghosszabbítását kérték.

A Liga Szakszervezetek elnöke aggasztó folyamatokat lát a foglalkoztatási adatokat figyelve, ezért ágazati szinten is jó néhány ajánlásuk van a kormány felé.

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke az InfoRádióban azt mondta, a kurzarbeit lehetősége még az év végéig adott mindazon foglalkoztatónak, amelyek az ezzel kapcsolatos papírokat augusztus 31-ig beadják.

Mi mindenképpen szeretnénk, hogy ha nem is a teljes spektrumra, de bizonyos ágazatok vonatkozásában ez a csökkentett munkaidőhöz kapcsolódó bértámogatás a továbbiakban is lehetséges lenne. A turizmus és a vendéglátás területét illetően konkrét javaslatot is megfogalmazott az érintett tagszervezetünk, illetve ezzel párhuzamosan a munkáltatók is bejelentették az erre vonatkozó igényüket – húzta alá.

Tudomásuk van arról is, hogy más ágazatok is szeretnék fenntartani a támogatást, ezért egyfajta tartalékalapot szeretnének látni a területen, hogy ha rosszabbra fordul a helyzet, a cégeknek legyen mihez nyúlni.

György László államtitkár bejelentése szerint eddig 226 ezer vállalkozónak jutott a támogatásból, azonban az utolsó héten már csak 26-tal vették többen igénybe, mint korábban, nem volt jelentős az új jelentkező vállalkozások száma sem, az érdeklődés jelentősen csökkent.

Ezt a Liga is tapasztalja jelenleg, a vállalkozások 90 százalékában helyreállt a teljes munkaidőben történő foglalkoztatás, és olyan cégek is voltak, akik az érintett időszakot nem is teljes egészében merítették ki.

Inforadio

  •  
  •  
  •  
  •