Itt az MSZP EP listája

A hétvégén konresszust tartott az MSZP, melyen elfogadták a párt 2019-es európai parlamenti választási listáját. Nagy meglepetés nem született, várhatóan a ma is EP képviselő Újhelyi István és Szanyi Tibor mehetnek vissza Brüsszelbe. Első helyen Tóth Bertalan jelenlegi pártelnök szerepel ugyan, de ő nem készül elhagyni a magyar parlamentet, szereplése a lista élén jelképes. A vártnál jobb szereplés esetén még Tüttő Kata fővárosi politikusnak lehet esélye arra, hogy mandátumot szerezzen.

A civilek irányába is történt nyitás az MSZP részéről, ezt mutatja, hogy a 28 fős lista elejére felkerült Kálló Dániel, a Független Diákparlament képviselője a középmezőnybe pedig Szabó József devizahitel károsultakat képviselő aktivista is. Jelzésértékűnek tűnik, hogy a párt balosabb politikusai hátrább kerültek. Hegyi Gyula a Baldali Tömörülés Platform elnöke, korábbi EP képviselő a 13., míg Komjáthi Imre alelnök a 18. helyet kapták csak meg. A listán szimbólikusan sem találunk ismert roma civilt vagy politikust és a nők aránya is rendkívül alacsony, alig több, mint 20 százalék.

Frans Timmermans, a holland munkáspárt politikusa, az Európai Bizottság alelnöke volt a kongresszus kiemelt külföldi vendége. A politikus elmondott beszédében nem kritizálta a sok irányból bírált MSZP-Jobbik közeledést, így valószínűnek tűnik, hogy az ellenzéki pártok egyre szorosabb együttműködése nemzetközi támogatást is kaphat.

A lista:
1. Dr. Tóth Bertalan
2. Dr. Ujhelyi István
3. Dr. Szanyi Tibor
4. Tüttő Kata
5. Kálló Dániel
6. Harangozó Gábor
7. Dr. Gurmai Zita
8. Mester Barnabás
9. Dr. Andor László
10. Kovács László
11. Bárány Balázs
12. Dr. Herczog Edit
13. Hegyi Gyula
14. Csige Tamás
15. Dr. Szentgyörgyi József
16. Máthé Antal
17. Szabó József
18. Komjáthi Imre
19. Aranyos Gábor
20. Eszik Bence
21. Daróczi Károly
22. Veres Gábor
23. Gúr Roland
24. Devánszki Katalin
25. Mudri György
26. Bereczki Józsefné
27. Bródy Gábor
28. Dániel Mária Magdolna

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük