Jelzett a Magyar Nemzeti Bank! Brutálisan megnőtt az államadósság

Az első negyedév végén tapasztalt 66,8 százalékról június végére a GDP 71,9 százalékára emelkedett az államháztartás bruttó konszolidált adóssága – derül ki az MNB hétfő reggel publikált előzetes pénzügyi számláiból. Az év végére tovább emelkedhet a ráta – írja a Portfolio.

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2020 második negyedévével záruló egy évben a GDP -4,9 százalékát tette ki (-2277 milliárd forintot) – olvasható a jegybank jelentésében. Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2020 második negyedévével záruló egy évben a GDP 5,8 százaléka volt (2669 milliárd forint).

A legnagyobb figyelem persze a GDP-arányos államadósságot övezi a jelentésben, ez az Eximbank nélkül 70,2%-ra, azzal együtt pedig 71,9%-ra emelkedett. Az Eurostat ezt a módszertant tekinti megfelelőnek.

Az Államadósságkezelő Központ adatai szerint a központi költségvetés adóssága három hónap alatt majdnem 1500 milliárd forinttal emelkedett. Ebben elsősorban a költségvetés hatalmas hiánya játszott szerepet. A Pénzügyminisztérium statisztikája szerint fél év alatt 1837 milliárd forintos deficitet halmozott fel a büdzsé.

A gazdaság 13,5%-kal zuhant a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, az első negyedévhez képest pedig 14,5%-kal zsugorodott a GDP. Ráadásul a mostani előzetes pénzügyi számlákban még csak becsült GDP-vel számoltak, miközben a gazdaság visszaesése nagyobb volt az elemzői várakozásoknál is, így a későbbi felülvizsgálatok során szinte biztosan emelkedni fog még a második negyedéves adósságráta is.

PORTFOLIO

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •