Jenkik által támogatott neonáci a fehérorosz blogger?

A letartóztatott belorusz blogger az ukrajnai “Azov” fasiszta zászlóaljban harcolt és a washingtoni külügyminisztériumban is fogadták.

Az őrizetbe vett fehérorosz ellenzéki aktivistának, Raman Pratasevicsnek sokkal jobboldalibb múltja van, mint ahogyan azt a nyugati média bemutatja. A minszki KGB hírszerző szolgálat vezetője, Ivan Tertel szerdán az ország parlamentjében elmondta, hogy Prataszevics 2014/15-ben az ukrán neonáci katonai egységben, az “Azov” zászlóaljban harcolt a kelet-ukrajnai Donbasszban. Ez a tevékenység megfelel a terrorizmus és a zsoldos katonai szolgálat kritériumainak.

Prataszevics “Azovban” való szolgáltatát már az ukrán fél sem tagadja. Andrej Biletszkij, az egység korábbi vezetője a BBC ukrajnai munkatársának elmondta, hogy “Raman” “a mi sorainkban harcolt Ukrajna megszállása ellen” – újságíróként – “a szó fegyverével”.

Itt jön a képbe Pratasevich múltjának amerikai vonatkozása. Ő maga azt állította, hogy a prágai székhelyű amerikai propagandaállomás, a Radio Liberty videó-újságírójaként dolgozott a Donbasszban. Az orosz és az ellenzéki ukrán média azonban olyan bizonyítékokat is közölt, amelyek szerint Prataszevics az Azov zászlóalj “sajtószolgálatában” tevékenykedhetett.

Köztük van a zászlóalj “házi magazinjának”, a Fekete Napnak egy száma. Egy 2015-ös borítón egy harci öltözékben lévő fiatal férfi látható, aki nagyon hasonlít Pratasevicsre. A kiadvány tele van hithű fasiszta írással és homofób propagandával. 

Annak ellenére, hogy az amerikai kongresszus már 2015-ben megtiltotta az Azov-zászlóalj közvetlen amerikai támogatását annak fasiszta irányultsága miatt, Pratasevicsnek mégis sikerült amerikai ösztöndíjat kapnia “tehetséggondozás” címen, sőt, mint a róla készült szelfik mutatják, 2018-ban még az amerikai külügyminisztériumban is fogadták.

A közösségi hálózatokon az orosz újságírók találtak olyan fényképeket is, amelyeken géppuskával pózol Pratasevics, több képen más “Azov” katonákkal együtt látható. Sőt, 2015-ben a Nasha Niva belorusz nacionalista portál interjút közölt egy, az “Azov” soraiban harcoló belorussszal, amelyet egy olyan fotóval illusztráltak, amely megegyezik Pratasevics egyik szelfijével, de az arcát nem mutatják. Ebben a cikkben az interjúalany elmondja, hogy 2014-ben önként ment Ukrajnába, hogy harcoljon “az orosz hordák ellen”.

Vannak arra utaló jelek is, hogy Pratasevics a belorusz “Népi Front” ifjúsági szervezetnek, az “Ifjúsági Frontnak” volt a tagja. Ez a szervezet oroszellenes fehérorosz nacionalizmust hirdet és olyan röpiratokat is terjesztett, amelyek a náci megszállókkal együttműködő fehéroroszokat dicsőítik. Az “Ifjúsági Front” nyilvános szereplései a fasiszta felvonulások jellegzetességeit mutatják. 

A nyugatbarát orosz és ukrán média megpróbálja hitelteleníteni a most napvilágot látott információkat azzal, hogy azok semmit sem bizonyítanak a Prataszevics ellen felhozott vádakkal kapcsolatban. Ennek ellenére azonban egyértelmű, hogy az USA által támogatott szélsőjobboldali fehérorosz nacionalista aktivistáról van szó.

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •