Jogot a népnek!

TGM

 
Tamás Gáspár Miklós március 17-i beszéde.
Hangsúlyosan kimondta, hogy bOjkott!

Tüntetéseken beszélünk és kérdéseket teszünk föl és azt mondják nekünk a barátaink, hogy már szeretnének hallani válaszokat. Megpróbálok. Azt mondja egy fölirat az ELTE Bölcsészettudományi Karán, „zsidók, az egyetem a miénk! Üdvözlettel a magyar hallgatók”. Erre azt válaszolom: Kedves Nyilasok! Az egyetem mindenkié! Üdvözlettel a magyar baloldal. Áder János államelnök fölvetett egy érdekes kérdést. Azt mondta, hogy lehet, hogy neki nem tetszik ez az alkotmánymódosítás, de jogi kötelessége ezt aláírni. Tételezzük föl, hogy ez így van, mi a helyes megoldás akkor, ha valakinek a törvényes kötelessége és az erkölcsi lelkiismerete összeütközik? Tessék lemondani!

Bár már kicsit késő, mert már aláírta, de azért csak mondjon le, jöjjön ide közénk, csatlakozzék a szabadság táborához, minden meg lesz bocsátva. Föltevődik az a kérdés, föltették azt a kérdést ezekben a hetekben és hónapokban, hogy mi az ördögöt kezdjünk ezekkel a demokratikus ellenzéki pártokkal? Megmondom. Kedves demokratikus ellenzéki pártok! Hagyjátok ott az országházat, ne szolgáljatok fügefalevélként a zsarnokságnak, csatlakozzatok a civil társadalomhoz, gyertek ki az utcára és akkor nem lesz ellentét a független politikai mozgalmak és a politikai pártok között. Ebben az országházban nincs mit keresnetek.

Föltették azt a kérdést, hogy mi a teendő 2014-ben, hiszen a választási törvény a törvényesített és intézményesített választási csalás és nem lehet semmit tenni annak érdekében, hogy ezt valaki más nyerje meg, nem pedig a Fidesz. Ráadásul az én kedves erdélyi magyar véreim, délvidékiek és felvidékiek kettős állampolgársága arra szolgál, hogy előállítsák a kékcédulák százezreit. Lehet, hogy erre a kék cédulára oda rajzolnak egy napocskát és egy holdacskát és egy sárga sávot azért, hogy úgy nézzen ki mint a székely zászló, de attól ez még kék cédula marad. Erre kellett fölhasználni szolidaritásunkat, és együttérzésünket és szeretetünket a kisebbségi magyarok iránt. Kedves kisebbségi magyarok, ne szavazzatok! Kedves magyarországi magyar demokraták! Gondoljátok meg, nem kellene inkább bojkottálni ezt a választást, amelynek az eredményét előre megírták? Gondoljátok meg, mert különben a mi részvételünkkel legitimálják Orbán Viktornak és kormányának a további négy, nyolc, tizenkettő, tizenhat esztendejét. Inkább azt kellene meggondolni, hogy nem kellene-e alternatív megoldásokat találni, hogy nem kellene-e népi bizottságok felállításával megpróbálni gyakorolni azt a kevés demokráciát, amely még rendelkezésére áll a népnek? Hogy nem kellene sztrájkokkal, népszavazásokkal, tömegtüntetésekkel, békés erőszakmentes eszközökkel tudomására hozni a társadalomnak és csak harmadsorban a kormányzatnak, hogy a magyar nép többsége akkor is, ha nem ért egyet a politikai ellenzékkel, a szabadságát nem adja. A lényeget nagyon jól elmondta Petőfi Sándor egy évvel a forradalom előtt:

„S a nép hajdan csak eledelt kívánt,
Mivelhogy akkor még állat vala;
De az állatból végre ember lett,
S emberhez illik, hogy legyen joga.
Jogot tehát, emberjogot a népnek!
Mert jogtalanság a legrútabb bélyeg
Isten teremtményén, s ki rásüti:
Isten kezét el nem kerülheti.

Jogot a népnek, az emberiség
Nagy szent nevében, adjatok jogot,
S a hon nevében egyszersmind, amely
Eldől, ha nem nyer új védoszlopot.
Az alkotmány rózsája a tiétek,
Töviseit a nép közé vetétek;
Ide a rózsa néhány levelét
S vegyétek vissza a tövis felét!”

Jó költő. Nem? Soha nem lesz Magyarországon szabadság, alkotmányosság és köztársaság, amennyiben a népjogokat úgy követeljük, hogy megfeledkezünk a szociális jogokról, amennyiben az alkotmány védelmében kimegyünk az utcára, de a munka törvénykönyve ellen tiltakozni nem megyünk ki, ha magukra hagyjuk a sztrájkoló tanárokat és egyik szakszervezetüket, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetét, amelyet szeretnék üdvözölni. Kedves Galló Istvánné! Még nem késő, még lehet csatlakozni! Kedves Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés! Még lehet csatlakozni! Kedves Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete! Még lehet egyetemi oktatói sztrájkkal csatlakozni! Kedves Diákok! Még lehet országos diáksztrájkot szervezni! Nagyon sok mindent lehet csinálnunk, mert a kormánynak nem lehet mindent megcsinálnia! Mert a társadalomnak van ereje, amennyiben nem gondoljuk azt, hogy minden hiába. És ne gondoljuk azt, hogy minden hiába! Meg fogjátok látni, hogy a hatalom engedni fog, mert vele szemben újra hatalom áll föl, a társadalom, a nép hatalma, a hatalom nélküliek hatalma, a szabad emberek szabadsága, bizony.

Ha ez az alaptörvény marad, üljenek össze a kiművelt emberfők, írjanak új alkotmányszöveget és rendezzenek róla informális népszavazást. Ha nem felel meg nekünk a Munka Törvénykönyve, váltsuk le a szakszervezeti vezetőinket, válasszunk újakat, kényszerítsük őket, hogy egységes új javaslatot terjesszenek elő és fogadtassuk el informális népszavazáson a néppel. Van hatalmunk akkor is, ha a törvényes hatalom az övék, mert a szabadság erőszakmentes, békés és boldog párhuzamos hatalmát nem akadályozhatja meg senki. Bátornak lenni nem butaság, bátornak lenni nem szégyen. Bátornak lenni élvezet, éljen a haza!

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük