Jöhetnek mezőgazdasági vendégmunkások a környező országokból

Mezőgazdaság
Szerdán éjszaka a Magyar Közlönyben a vendégmunkásokról megjelent egy friss rendeletmódosítás, amely az agrárágazatban jelentkező munkaerő-problémát próbálja kezelni. A szomszédos államokból szabadon beutazhatnak ezentúl azok, akik a hazai mezőgazdaságban fognak dolgozni – írja az mfor.hu.

Ezek a szabályok a határátlépésre, a Magyarország területén tartózkodásra, az áthaladásra, az útvonalra, a megállási lehetőségekre, a munkahelyi karanténra vonatkozhatnak.

A rendelettel egyidőben meg is jelent az országos rendőrfőkapitány határozata, mely szerint a szomszédos állam állampolgárai vagy magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok a mezőgazdasági munkavégzés céljából az ORFK által kijelölt határátkelőhelyen beléphetnek az országba, ha a munkáltatójuk a tervezett belépés előtt legalább 48 órával értesíti erről a határrendészeti kirendeltséget.

A vendégmunkásokat megvizsgálják a határon, és csak azokat engedik be, akiknél nem merül fel a COVID-19 fertőzés gyanúja. A beengedéshez érvényes munkaszerződés vagy a munkaviszony fennállásáról szóló igazolás is szükséges.

A belépés után 14 napos munkahelyi karantén vár a vendégmunkásokra: egyénileg nem utazhatnak a határról a magyarországi szállásukra, csak csoportosan; a szállást csak munkavégzés céljából hagyhatják el, ellátásukról a munkáltató gondoskodik. Ha betegségre ualó tünetet mutat, a munkát abba kell hagynia és erről tájékoztatni kell a járványügyi hatóságot.

Mfor

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük