Jön a NET és mobil adó?

tax

A FIDESZ 2008-ban még harcos ellenzéke volt minden fajta INTERNET adónak (helyesen).

Emlékeztetőül jelen írásunk aljára bemásoltunk egy akkori állásfoglalást.

De mint ahogy mondani szokták az “üléspont határozza meg az álláspontot”, most a bársonyszékből másként látják ezt a kérdést is.

Az ORIGO értesülése szerint a kormány új adótervei között szerepel a mobil telefonálás és az INTERNET forgalom megadóztatása is.
Lásd: http://www.origo.hu/gazdasag/20120420-johet-a-telefon-es-internetado.html
Ezt az adót az értesülések szerint az ÁFA-hoz hasonlóan a szolgáltatók szednék be a fogyasztóktól és utalnák tovább az államnak.
Ez magyarán újabb áremelést jelent ezen a területen. A bonyolultabb megfogalmazástól eltekintve gyakorlatilag ezen területek ÁFA-jának az emeléséről van szó /lásd “adóbevallás söralátéten” /

Persze világos, hogy az elsődleges cél a költségvetés bevételeinek növelése, a kormány kétségbesetten küzd, hogy az EU – IMF előírások szerinti hiánycélt tartsa, az államadósság fizetése az egykulcsos SZJA által okozott költségvetési lyuk  ellenére (amely hiánycél egyébként teljesen irreális, a hazai és nemzetközi  nagytőke kíméletlen, embertelen profitigényeinek szolgai teljesítését jelenti a dolgozók, diákok, munkanélküliek, nyugdíjasok nyomorba döntése árán is).

Az új sarc céljára  kiválasztott területek megválasztásánál azonban bizonyára szerepet játszik az is, hogy a diktaturikus kormányok általában nem szeretik a tájékozott, gondolkodó, szerveződő autonom állampolgárokat. Ezért aztán mintegy “mellékhatásként” egyáltalán nem bánnák ha az emberek kevesebbet olvasnák az INTERNETES médiákat (ahol minden próbálkozás ellenére még mindig találkozhatnak az objektiv valóságról szóló hírekkel, információkkal), kevesebb kapcsolatot tartanának egymással – jobb ha mindenki elszigetelten  otthon ül és a közszolgálati TV szappanoperáját bámulja.

Utopszkij


A FIDESZ 2008-as állásfoglalása erről:

Internetadó újracsomagolva?

 
Létrehozva: 2008. június 11., 12:42 | Utoljára frissítve: 2008. június 13., 14:53

Nyílt levél Hiller István Oktatási és kulturális miniszter részére

Tisztelt Miniszter Úr!

A napokban megint olyan hírek keringtek az internetes szakmai közösségekben, hogy a kormány annak ellenére nem tett le az internetadóként elhíresült kulturális járadékról, hogy a nyilvánosság előtt Önök szavukat adták: internetadó márpedig nem lesz. Nos, szakmai közösségekben az a hír járja, mégis lesz, csak másként. Az a hír járja, Önök az internetadó ötletének nyilvánvaló kudarca ellenére most erővel, hatalmi szóval, nyomásgyakorlással, különböző háttértárgyalásokon kívánják rávenni a szolgáltatókat és a civil szervezeteket arra, hogy adják össze az internetadóból várt pénzt. 

Önként és dalolva.

Miniszter Úr!

Választ várok arra a kérdésre, hogy mit terveznek megint. Tényleg azt tervezik-e, hogy a szolgáltatókkal és a civilekkel aláíratnak az internetadóhoz kötődő megállapodásokat?

Miniszter Úr!

Mindannyian jól tudjuk, hogy a szolgáltatásokért ki fizet: a vásárló, azaz a fogyasztó. A hazai piaci versenyben egyetlen szolgáltató sem fogja ezt az újabb sarcot benyelni, hanem mindenképpen át fogják hárítani a fogyasztókra.

Miniszter Úr!

Az internetadó – legyen nyílt vagy akár burkolt -, teljességgel elfogadhatatlan.

Hazánkban a digitális írástudatlanság óriási méreteket ölt, vannak térségek, ahol nemhogy internet, de számítógépek sincsenek az otthonokban. Egy ilyen országban az internetadó bevezetése nemcsak az internet szellemiségével ellentétes, de végzetes hiba is; egy országban, ahol még mindig kevesen férnek hozzá a világháló szolgáltatásaihoz, ezzel a hibás döntéssel még lassúbb lesz az internet elterjedése. Márpedig a növekedés mindannyiunk érdeke: a felhasználóké és a nyomás alatt tartott szolgáltatóké egyaránt.

Tisztelt Miniszter Úr, arra kérem, a rossz logikájú, hibás koncepciójú internetadó-tervezetet végleg vonják vissza; annak nyílt és burkolt formáját egyaránt! Ne kényszerítsék bele a szolgáltatókat és a civil szervezeteket olyan megállapodásba, ami miatt a végén úgyis a fogyasztók fizetik a számlát!

Tisztelettel:
Nyitrai Zsolt
országgyűlési képviselő,
a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője

forrás: http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=116012

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük