Jön a Tobin adó?

pnzafa

 

Az Origó értesülései szerint a kormány legújabb (immár ki tudja hanyadik) megszorító csomagja többek között a pénzügyi tranzakciók adóztatását is tervbe veszi.

 

Lásd:

“A bankokon és a minisztériumokon veri el a port a kormány”

 http://www.origo.hu/gazdasag/20120410-a-bankokon-es-a-miniszteriumokon-veri-el-a-port-a.html

A pénzügyi tranzakciók adóztatása egyáltalán nem új ötlet, a nemzetközi közgazdasági gondolkodásban „Tobin adó” néven emlegetik. Eredetileg a nemzetközi spekulatív pénzmozgásokra kivetendő adót jelentette. Ebben az értelemben azonban csak globális, nemzetközileg egyeztetett bevezetése lenne a célravezető. Többek között az ATTAC antikapitalista mozgalom egyik fő követelése is ez. Az utóbbi években az EU gazdasági elképzelései között is szóba került.

 

Lásd:

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9nz

 

http://www.neplap.net/blog/a-tobin-ado

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Tobin_tax

 

Matolcsy György természetesen nem vesz a szájára egy ilyen baloldali körökben is használt elnevezést, Ő a “pénzügyi műveletekre kivetett forgalmi adó”-ról beszél.

 

Félő azonban, hogy itt nem csak szóhasználati különbség van, hanem a Tobin adó eredeti céljától idegen módon újabb teher kerül a bérből és fizetésből élők, nyugdíjasok különböző járadékosok

nyakába is.

 

A Tobin adó ugyanis eredetileg a spekulációs célú pénzmozgások megfékezését tekintette céljának. Matolcsy által emlegetett pénzforgalmat terhelő forgalmi adó pedig attól tartok MINDEN BANKI TRANZAKCIÓT terhelni fog. Tehát esetleg például azt is ha bankkártyával fizetek a bevásárló központban, mobil parkolási díjat fizetek, a díjbeszedő leemeli a közüzemi számla értékét a folyószámlámról. Az pedig nyilvánvaló, hogy a bankok ezt a költséget majd ráterhelik a számla tulajdonosokra. Arról nem is beszélve, hogy Matolcsy fő célja (mint gyakorlatilag mindennek a jelenlegi gazdaság politikában) a költségvetési bevételek növelése nem pedig valamilyen stratégiai gazdaság politika támogatása (mivel gazdaság politikai stratégia nincs).

 

A spekulatív, és a befektetés jellegű pénzügyi műveletek adóztatása üdvözölendő, nagyon is helyes. Csak remélni lehet, hogy ez hozzásegít a irreális méretűre felfújt pénzügyi buborék leeresztéséhez, a pénzügyi erőforrások átterelésére a reál gazdaságba. Bár egymagában nem valószínű hogy megoldja ezt a problémát.

 

Viszont…

 

Az utóbbi években minden eszközzel arra szorították a gazdaságot és a lakosságot is, hogy lehetőség szerint kerüljék a készpénz forgalmat és amit csak lehet banki átutalással, bankkártyával fizessenek. A korábbi kormányok több ízben is megpróbálták a vállalkozások készpénz forgalmát rendeletileg korlátozni, pénztár egyenlegét büntető adókkal terhelni (ennek oka elsősorban az adó elkerülés megnehezítése volt). Ezen próbálkozások elbuktak az alkotmánybíróságon. De más módszerekkel például a bankok hathatós segítségével (a készpénz felvétel drágításával), a nagy díjbeszedő cégek segítségével (a nem készpénzes fizetés kedvezményezése) azért a pénzforgalom bankszámlákra terelése sikeres volt. Ma már a fizetések, nyugdíjak, járulékok jelentős (talán nagyobb) része bankszámlákra érkezik, bankkártya használat általánossá vált.

 

Ezen pénzmozgások adóztatása újabb nem elhanyagolható teher a már amúgy is a nyomor szinten élő, vagy annak szélén balanszírozó lakosságnak. Ez viszont teljességgel elfogadhatatlan.

 

Tehát legyen Tobin adó, de csak a spekulatív és befektetés jellegű pénzmozgásokra! Ezek elhatárolása például egy alsó összeghatár megjelölésével elég könnyedén megoldható.

 

Természetesen ebben az írásban a jelenlegi pénzügyi-kapitalizmus keretein belül maradva vizsgáltuk a kérdést. Végleges megoldást csak a termelés és elosztás, azaz a globális világgazdaság teljesen újszerű nem pénzügyi szempontoknak alárendelt átszervezése jelent (azok számára akik a klasszikus fogalmazást kedvelik ez lesz a kommunizmus).

 

 

Utopszkij

 

 

 

 

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük