Jóval kevesebb az átlagbér – levelet írt a KSH

Havonta rácsodálkozunk a KSH által közölt átlagfizetésekre, legutóbb már nettó 246.000 forintot írtak a novemberi jelentésbe, ami nonszensz, a KSH friss levele szerint talán kezdjük megérteni a valóságtól messze lévő átlagbér-jelentéseket.

Székely Sándor független képviselő közérdekű adatkéréssel fordult a KSH-hoz december elején, a válaszlevélből kiderült, hogy csak 2.852.357 alkalmazott fizetésének az átlágát közli a statisztikai hivatal a NAV és az Államkincstár adataiból, a tovább 1.7 millió munkavállaló fizetését nem nézik.

Székely számításai alapján a bruttó hazai átlagbér nincs 280.000 forint, tehát jó ha a 170.000 nettót hazavihetnek a bérből és fizetésből élők, tehát ennyi Magyarországon az átlagbér. 531 Euro, ami az unió legalacsonyabb bére.

Az eddig is tudtuk, hogy a statisztikai hivatal csak a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél jelentkező béreket veszi figyelembe, de, az hogy majdnem kétmillió ember fizetését egyálatlán nem nézik az újdonság volt.

Tavaly a Magyar Szakszervezeti Szövetség és a Policy Agenda közölt számításokat a Pénzügyminisztérium adataból, akkor a magyar dolgozók kétharmada, több mint hárommillió dolgozó fizetése nem érte el a bruttó 324 ezer forintot, azaz százból hetvenen nem keresték meg az átlagbért. A dolgozók 52 százaléka együttesen sem kapott annyit, mint amennyit a legjobban fizetett 10 százalék, sőt a legjobban kereső öt százalék annyi fizetést kap, mint amennyit az alsó kereseti kategóriákba tartozó 40 százalék együttvéve.

A KSH levelében arról is ír, hogy igyekeznek megoldani azt, hogy pontosabb adatot közöljenek az átlagbérről, jó munkát kívánunk.

  •  
  •  
  •  
  •  

5 Comments on “Jóval kevesebb az átlagbér – levelet írt a KSH”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük