Jóval több, mint 500 háziorvos hiányzik az országból – ők is kimaradtak a béremelésből

Míg 2010-ben 176, tavaly októberben 399 darab, 2020 januárjában pedig 404 üres háziorvosi praxis volt, addig idén októberben már 468.

Az adatok forrása az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) viszont a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NEAK) adatai szerint már 542 (!). A számok eltérésének az oka az mfor.hu szerint az, hogy az ÁEEK-lista nem tartalmazza esetleg a betöltetlen házi gyermekorvosi praxisokat.

Jelenleg 6505 háziorvosi szolgálat finanszírozására van érvényes szerződése a NEAK-nak. 

A Háziorvosok Online Szervezete épp a nagyon magas számok miatt idén májusban közzétette honlapján részletes javaslatcsomagját, amivel megállíthatónak látják a helyzet további romlását.

Összevont praxisokat alakítanának ki. A kor követelményeinek megfelelő, praxisközösségi működéshez is infrastruktúrát biztosító központi rendelővel, ahol biztosított a folyamatos orvosi ellátás. A központi rendelő kialakítását követően az összevont praxishoz tartozó kistelepülések rendelőit csak elsősegélynyújtó helyként használnák.

A 2019-es költségvetési zárszámadás szerint tavaly 1,25 milliárd forint állt rendelkezésre a tartósan üres háziorvosi és fogorvosi körzetek betöltésének, valamint háziorvosi tevékenység végzéséhez szükséges praxisjog vásárlásának támogatására. A pályázat iránt érdeklődök és a nyertes pályázatok jelentős számára tekintettel ehhez még 476 millió forintot irányítottak át más területekről.

Mfor.hu

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •