Kamu a hír a húsevő parazitákról!

globoport01
 
A biológiai fegyvert sokszor emlegetik a szegények atombombájaként. Nem is teljesen alaptalanul. A biológiai hadviseléssel kapcsolatos hírkeltés azonban valószínűleg fokozottabb figyelmet, a hírek interpretálójától némi utánanézést is igényelhetne. Ellenkező esetben a média klikkvadásza könnyen a farkast kiáltó pásztorfiú szerepében találhatja magát. 

Mert itt van az egyik legutóbbi nagy hír. Az interpretálói cím alapján „Húsevő parazitákat uszított az emberekre az Iszlám Állam”, és a Globoport-on, Pap Gergely írását egy sebes arcú szomorú szemű kisfiú vezeti fel. A hír forrásának feltüntetése valószínűleg elkerülte a figyelmemet. Ha megtalálható cikkben, ezennel elnézést kérek ezért a felületességért. De addig is maradjunk ennél az írásnál. Nem azért, mert biztos lennék abban: magam vagyok minden idők legnagyobb sajtószakértője. Az írás, az illusztrációk, illetve a címválasztás nyomán azonban szinte az állatorvosi tünetpaletta szemléltethető. Ha már címválasztás: A cím sugalmazása magának a cikknek az alapján hamis. A cím azt sugallja, hogy az ISIS gyakorlatilag ott áll a húsevő paraziták mellett, és korbáccsal uszítja az emberekre. De legalább is saját kezűleg tenyészti a kórt okozókat, és így szórja a népekre. Miközben a cikkből kiderül, hogy erről szó nincs. Szó van viszont arról, hogy elrettentésül közszemlére, és temetetlenül, hagyják a hullákat. A betegséget, leishamniasist pedig rovarok terjesztik.

Ettől persze nem kell az ISIS-t felmenteni az ügyben, ha hihető, hogy nő a megbetegedések száma. Például azért is, mert a fertőzöttek nem jutnak gyógyszerhez. Azonban, mert aligha lehet minden parazita mellé, és minden poloska mellé is rendőrt állítani, gyanítható, hogy ez a helyzet a dzsihadistáknak sem éppen a szíve csücske. Különösen akkor, ha hihetünk annak az áprilisi, a Mirror-on megjelent, hírnek, ami alapján az ISIS katonái sem ússzák meg a fertőzést. Ahogy annak idején a végvári csaták nyomán fellángoló tífusz- és kolera-járványok, vagy lokális kis-epidémiák sem igazán válogattak ostromlók és ostromlottak között. Mert a háborús járványok nem újak a történelemben. Ahogy a betegek, betegségben elhaltak biológiai fegyverként való alkalmazása sem. Már akkor, ha a ragaszkodunk az ISIS biofegyver-használati szándékához. Miközben azért érdemes figyelembe venni a spontán járványok korábban emlegetett szelektivitáshiányát is. Ahogy az I. világháborút tulajdonképpen megnyerő influenzajárvány is minden oldalon rengeteg áldozatot szedett.

Valószínű tehát, hogy az ISIS egy vélt, vagy inkább pillanatnyi haszonélvezője a spontán alakuló epidémiának. De különben nem uszít egy protozoát sem korbáccsal. Még akkor sem, ha temetetlen holtak tényleg hozzájárulhatnak a járványveszély kialakulásához. Nem feledve persze, hogy a demonstratív céllal közszemlére hagyott hullák taktikája szintén nem az Iszlám Állam szabadalma. Számos és számtalan helyen, helyzetben hagytak szándékosan kitett halottakat a történelem során. Európában is szép hagyomány volt a köztéri akasztás, majd az akasztottak hosszabb ideig való otthagyása. A demonstratív karóba-húzásokról, a ketrecben éhen halasztottakról és a többiekről nem téve említést. A demonstráló erő kapcsán azonban inkább kanyarodjunk vissza az említett cikkhez.

Mégpedig mindjárt a szomorú szemű kisfiúhoz. Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a kisfiú ma már tinédzser. Már akkor, ha Afganisztánban megkapta, mintegy öt évvel ezelőtt a szükséges kezelést. Ha mégsem, akkor nyugodjék békében. Ahogy a háborúk és betegségek minden vétlen, ártatlan áldozata. A Globoport-on közölt kép ugyanis már 2010-ben feltűnt egy, a 2009-es kabuli járványhelyzetet ismertető közleményben. A fiú akkor volt tíz éves. Alkalmasint már az a 2010-es közlemény is kiemeli, hogy a kezelés nehéz és igen költséges. Figyelmeztetve arra, hogy komoly szívás lesz a helyzet vége. Amennyiben tehát Szíriában kialakul járványveszély, akkor érdemes figyelembe venni esetleg azt is, hogy a primer térségi fertőzések nem most estek le a Holdról. Évek óta ismert a veszély. Ami ellen nem tudom, hogy mit tettek helyben. Tényleg nem. De ez a háttér-információ a Globoport írásában sem igazán érhető tetten. Az információ forrásaként megjelölt Dilqash Isa, járványra figyelmeztető, Twitter-bejegyzésére több portál is hivatkozik. Azonban, a képet illetően, például a Metro is, a Twitter-bejegyzés képernyőképét közölve. Nem csak egy kiragadott részletet… 
 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük