Kásler alkalmatlan, vágóhídra tereli a pedagógusokat!

Félnek a pedagógusok a korai újranyitástól! A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete reméli, hogy április 7-e után a kormány úgy fog dönteni, hogy mégsem nyitják ki az iskolákat. Álláspontjuk szerint gyakorlatilag mindenki ki van téve a vírusveszélynek az intézményekben.

“Kásler miniszter alkalmatlan” – ezt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete állítja közleményében. Őszintén és indokoltan indulatos közleményükben azt írják, hogy Káslernek „az EMMI névre hallgató szörnyszülöttel” együtt mennie kell. Kásler Miklós szerdán a parlamentben arról beszélt, hogy a kormány nem tervezi soron kívül beoltani a tanárokat. Ez a PDSZ szerint vagy azt jelenti, hogy az iskolák nem nyitnak ki a teljes átoltottságig, vagy azt, hogy a kormány magasan tesz az oktatási intézményekben dolgozók egészséghez fűződő jogára.

A köznevelését felelős államtitkár, Maruzsa Zoltán szerint húsvét utáni nyitásra készülnek az általános iskolákkal és az óvodákkal.

„Gyakorlatilag vágóhídra fognak bennünket terelni, ha ez megtörténik” – mondta Maruzsa Zoltán kijelentésére reagálva Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szövetségének (PDSZ) országos választmányi tagja.

“Az iskolákban nem lehetséges a távolságtartás, hiányoznak az alapvető védelmi felszerelések, gyakorlatilag mindenki ki van téve a vírusveszélynek.” Mint hozzátette, sokan jelezték, hogy nem kívánnak ilyen körülmények között dolgozni. A jogászaik szerint, a munka törvénykönyvében le van írva, hogy a munkáltató köteles a biztonságos és egészséges munkafeltételekről gondoskodni, ha ezek nem állnak fenn, akkor megtagadhatják a munkavégzést.

A zárás előtt a pedagógusok közül rengetegen betegek lettek, többen kórházba is kerültek. Hozzátette: az óvodákban és az alsó tagozatos iskolásoknál súlyosabb a helyzet.

Nagy Erzsébet arról is beszélt, hogy volt kollégája, aki a 100 százalékos táppénzt akarta igényelni a megbetegedése miatt, azonban azt a választ kapta, hogy ha maszkban tanított, akkor nem fertőződhetett meg.

Munkások Újsága

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •