Kásler Miklós mikor fogja megfogni a két kezével az ágytálat?

Turcsányi Tibor, szakápoló. Ő volt az az ápoló, aki ágytállal ajándékozta meg Balogh Zoltánt, és akit nem vettek fel a Péterfy Sándor utcai kórházba dolgozni, mivel Sándor Máriával szimpatizált.

MÚ: Mivel foglalkozik most?
TT:
13-éve dolgozom az egészségügyben, szakápoló vagyok.

MÚ: Kinek vinne most ágytálat?
TT:n N
agyon szívesen megajándékoznék vele pár politikust, akik úgy nyilatkoznak az egészségügyben zajló dolgokról és tesznek szakmai kijelentéseket, mintha ismernék, hogy valójában mi zajlik az intézményeken belül. 

MÚ: Kevesen mernek arról beszélni, hogy mi történik a kórházakban, olyat szinte lehetetlen, aki nevével is vállalná.
TT: Legtöbb kórházban szerződés-kiegészítéseket írattak alá ápolókkal, hogy amennyiben nyilatkoznak a médiának az egészségügyben zajló történésekről, az szankciókat fog vonni maga után.

MÚ: Ön mit tapasztalt?
TT.: A kormány azt hangoztatja, hogy minden védőfelszerelés adott, viszont ez az esetek többségében mint tapasztalom és hallom kollégáktól: nem így van.

Egyik kolléganőm, aki egy vidéki kórházból egy Budapest kórházba lett vezényelve, pont a minap hívott fel és arról panaszkodott, hogy nincs étkezésre kijelölt helyük, egy zuhanyzó van, amely olyan állapotban van, hogy a lábait nem mosná meg benne.

A védő szkafandereket amiket tilos lenne újra felhasználni, mosásba kerülnek és újrahasznosítják őket. 3-4 óra munka után nincs ugyanennyi pihenőidejük mint ahogyan a  korábbiakban meg lett ígérve. Semmiféle plusz veszélyességi pótlékot nem kapnak a COVID betegek ellátásáért. A kolléganőmet átvezénylése óta nem tesztelték, közvetlen felettesétől azt a választ kapta, hogy ha rendszeresen tesztelnék őket kollégáival és sok pozitív eredmény születne, akkor még ennyi dolgozó se lenne, aki elvégezné a betegek ellátását. Ő autóval közlekedik vidéki otthonától a budapesti kórházig, amiért 15ft/km útiköltséget fizetnek, ebből nem jön ki az útiköltsége. Tájékoztatták őt, hogy mikor mehet vissza az eredeti helyére dolgozni, de ezt az időpontot nem tartották be. 

MÚ: Mi is írtunk az átvezénylésekről, ezek most is zajlanak?
TT.: 
Folyamatosak, olyan helyekre is ahová még nem lenne szükséges, mint hallom a kollégáktól.  Ezeken felül azt az információt kaptam, hogy megkeresik a kollégákat, hogy menjenek ,,szabadidejükben” tesztelni. Az előző munkahelyemen COVID ügyeletet láttam el, az intézmény COVID-os betegek ellátásával is foglalkozott, egyetlen egyszer nem voltam tesztelve.

A jelenlegi munkahelyemen történt meg az első tesztelésem. 

MÚ: Az túlzó kijelentés, hogy katasztrófális a kormány válságkezelése?
TT: Az, hogy az egészségügy ilyen helyzetbe került, arról a korábbi kormányok is tehetnek. Viszont ennek a kormánynak már volt elég ideje arra, hogy tegyenek azért, hogy jobb legyen a helyzet. Nem olyankor kell vakarni a fejünket, amikor kitörik egy világjárvány.

Meg kellett volna becsülni az egészségügyi dolgozókat, hogy ne hagyják el a pályát. Nincs életpályamodell, hogy miért válassza valaki ezt a hivatást. Nincs olyan egészségügyi érdekképviselet, aki kiállna az egészségügyi dolgozók mellett.

A legkisebbeknek számítunk és a legfájóbb akár részemről, akár a legtöbb kolléga részéről, hogy semmiféle megbecsülést nem kapunk.

  •  
  •  
  •  
  •