Ken Loach mutatta be az Egyesült Baloldal „radikális” kiáltványát

Ken Loach

 

London szívében megszokottnak számít politikai sajtótájékoztatót tartani. A belváros felhagyott irodáiban, egy foglalt házban, azonban eléggé szokatlan egy ilyet megrendezni. 

Márpedig az Egyesült Bal (Left Unity) egy ilyen helyszínt választott kiáltványának megismertetésére március 31-én. Azért döntöttek így, hogy felhívják a figyelmet a nyomasztó mértékű lakhatási válságra, közölte Kate Hudson, párttitkár.

A Soho egy régi irodaépületében járunk. Egy házfoglaló csoport már öt hete él itt. Bármikor kirakhatják innen őket, miután bírósági végzés született arról, hogy a kilakoltatásuk indokolt, mondja egyikük.

Az Egyesült Bal tavaly alakult, az ihletet részben a görög és spanyol baloldal felemelkedése adta. A csoport tíz jelöltet indít a 2015-ös parlamenti választásokon.

A legismertebb tagjuk Ken Loach, rendező (filmjei többek között: Kenyér és Rózsa, Szabad világ, Tiltott táncok), aki szerint a párt „a piac logikája ellen” jött létre, mely logika „minden tekintetben megbukott”, nyilatkozta a kiáltvány bemutatóján.

A Kiáltvány a „köztulajdonban és demokratikus ellenőrzés alatt álló lakhatás nagyfokú kiterjesztésére” szólít fel, valamint arra, hogy „rászorultsági alapon utaljanak ki szociális lakhatást”. A párt támogatja a házfoglalás legalizálását az elhagyott épületekben, többek között olyan helyeken, mint ahol a keddi sajtótájékoztatót is tartották, mondta Hudson. A dokumentum emellett sürgeti a lakbérek korlátozását, valamint az „ágyadó” („bedroom tax”) végét is. (A kiáltvány „ágyadóként” emlegeti a közös szobában lakni kényszerülő rászorultak szociális juttatásainak csökkentését.)

„93.000 gyermek folyamodik lakhatásért hajléktalanként” mondja az Arany Pálma-díjas Loach. „Jusson eszünkbe minden olyan gyerek, akiknek az oktatása, családi élete dugába dől, akik létbizonytalanságban élnek. Mindez annak a következménye, hogy a lakhatást a szabad piacra bíztuk. Az Egyesült Bal javaslata, hogy térjünk vissza közvetlenül az államilag foglalkoztatott munkaerőhöz – államilag alkalmazott munkásokhoz, építészekhez, mérnökökhöz, tervezőkhöz, hogy stabil, biztonságos és fenntartható fejlesztésekkel biztosítsuk a mindenki számára elérhető lakhatást”

A lakhatási reformon túl a párt teljes foglalkoztatást is követel, valamint 10 £-os óránkénti minimálbért, valamint sürgeti a megszorítások végét. (10 £ a cikk fordításának időpontjában mintegy 4.000Ft-ot ér. Az Egyesült Királyságban a jelenleg aktuális minimálbér tanulóknak 2,73£, 18 év alatt 3,79£, 18-20 éveseknek 5,13£, 21 éves kortól pedig 6,5£ óránként. Egy doboz cigaretta ára nagyjából az itt felsorolt maximum, persze akad olcsóbb is elvétve, drágább pedig bőven. Egy adag szendvics jellegű ebédet is lehet ennyiért fogyasztani, egy Tesco-s műkenyér pedig már 1£-ért elvihető, 1 heti lakbér egy londoni gettó valamelyik szobájában pedig 150£ körüli hetente, ez persze a környéktől és még sok más tényezőtől is függ.)

Hogyan működne mindez?

„A megszorítások vége egy másfajta gazdaságot hozna el.” – nyilatkozza a filmrendező a BBC-nek. „Olyan gazdaságot, mint amilyet a görög Sziriza és a spanyol Podemos is követel. Olyat, melynek Európa szerte el kell terjednie a nagytőke Európája ellenében.”

Hozzátette: „Ez azt jelenti, hogy államilag megtervezzük az ágazatokat, megtervezzük, mit termelünk, és hogy elköteleződünk a teljes foglalkoztatás mellett. Mindenki joga kellene, hogy legyen az, hogy hozzájárulhat annak a társadalomnak a működéséhez, amelyben él, és hogy ebből biztonsággal megélhessen, hogy családot alapíthasson, hogy tervezhesse az életét.”

„Ez most nem lehetséges, méghozzá azért nem, mert a piac olcsó munkaerőt követel.”

Progresszív szövetség?

Loachot nem hatják meg a brit politikai élet mostani vitái, a helyzet szerinte olyan, mintha „kopaszok vitáznának azon, kié lesz a fésű.”

De mi van a többi, a megszorítások végét sürgető baloldali párttal? Az SNP, a Plaid Cymru (Wales Pártja) és a Zöldek például mind felemelték a szavukat a megszorítások ellen. Aztán ott a Respect, George Galloway pártja, és a Szocialista Párt, a Skót Szocialista Párt, a Szakszervezeti és Szocialista Koalíció többek között.

„A baloldal nehezen hallatja a hangját, mert BBC és a többiek annyira lelkesen támogatják az UKIP-t” – mondta Loach. (UKIP – UK Independence Party, brit jobboldali, EU-ellenes párt)

„Azt hiszem, erősödni fog, mert annyi a harag, annyi a félelem az emberekben. Ha kilépsz a Westminster-buborékból, hogy meghallgasd a hajléktalanokat az ingyenes élelmiszerosztó helyeken vagy azokat, akik a munkahelyükért aggódnak… az emberekben gyűlik a harag és a kétségbeesés, félelemben élnek. Mindez nem tükröződik a választásokról leadott hírekben.”

Örülne-e egy olyan „progresszív szövetségnek” amelyet a SNP, a Plaid Cymru és a Zöldek emlegetnek?

„Úgy látom, egy megszorítás-ellenes koalíció jó ötlet, a gond ott van, hogy az említett pártok főként olyan szociáldemokrata pártok, amelyek szerint a piac az egyszerű emberek érdekében megfelelően szabályozható.” – Mondta Loach. – „Szerintem pedig nem ez a helyzet.”

Minden lépés balra „üdvözlendő”, mondja, de az övéhez hasonló pártokra égető a szükség egy radikálisabb üzenet kézbesítéséhez.”A piac olcsó munkaerőt követel, olyan munkaerőt, ami ki-be kapcsolható, mint egy csap, nullaórás szerződések, rövidtávú szerződések, munkaerő-kölcsönzés. Ez nem fenntartható azok számára, akik biztonságban szeretnének élni.”

„Ez az, amit a piac határoz meg, és amíg a pártok ki nem állnak az efféle foglalkoztatással szemben, addig, úgy vélem, alkalmatlanok a feladatukra. Tehát az Egyesült Bal hangja nagyon fontos.”

Forrás: BBC

 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük