Vona is tőzsdézik

bankierik

A parlamenti képviselők egynegyedének van valamilyen értékpapírja. 2011 újonc befektetői között található Budai Gyula, Rogán Antal és Vona Gábor. A legjobban Bánki Erik, a parlament sport- és turisztikai bizottságának fideszes elnöke növelte értékpapír-állományát, köszönhetően annak, hogy belekóstolt a tőzsdézésbe: 2010 végén 2 millió forint értékű takarékszövetkezeti részjegyét tavaly 32 millió forintnyi – nem nevesített – részvénnyel fejelte meg. A vásárláshoz szükséges pluszforrás eredetére nem ad magyarázatot a honatya 18 milliós éves bevallott jövedelme. Csakúgy, mint a szocialista Pál Tibor nem egészen 10 milliós keresete az ő 22,9 milliós tavalyi értékpapír-felhalmozására. Németh Zoltán (Fidesz) portfóliójának 12 milliós múlt évi gyarapodásához elvileg elegendő lehetett 14,4 milliós éves keresete, 2010 végén még 10 milliós összértékű diszkontkincstárjegyei és Budapest Bank pénzpiaci befektetési jegyei ugyanis egy év alatt alig néhány százalékpontot fialtak. Lázár János Fidesz-frakcióvezető 6 millió forintos új részvénypakettjére, valamint az értékpapírpiacon egyaránt most debütáló Riz Gábor 5,5 millió és Lasztovicza Jenő 3,6 millió értékű befektetési jegyeiére viszont már bőven fedezetet nyújtott tavalyi jövedelmük.

A befektetéseiktől tavaly megválók közül a legtöbb pénzre Molnár Csabának, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció ügyvezető alelnökének, volt kancelláriaminiszternek lehetett szüksége, hiszen 2010 végén még 15,8 millió forint értékű befektetési jegyről adott számot. Józsa István (MSZP) a 2010-es vagyonnyilatkozatában 12 millió forint értékben szerepeltetett – ahogy egy éve fogalmazott – BUX-értékpapírjainak (e legnagyobb forgalmú és piaci értékű részvényekből épp egy tucat volt) intett búcsút, portfóliója 4 millió forintnyi állampapírra és 17 darab, 100 forint névértékű – nem nevesített – részvényre szűkült. Bár Józsa 2010 végén 10 millió forintos lakáshitel-tartozása 2011 végére 2,7 millióval csökkent, nem azért vált meg részvényeitől, hogy adósságát mérsékelje, de hogy miért, azt a HVG érdeklődésére nem konkretizálta. Z. Kárpát Dániel (Jobbik) viszont nem hallgatta el, hogy családi okok miatt kényszerült túladni az összes, egy évvel korábban még közel 1,4 millió forintot kóstáló OTP részvénypiaci befektetési jegyén.

Nem tudni, mennyit érhet az Esztergom és Vidéke Takarékszövetkezet részjegye. Ám annak ellenére, hogy Meggyes Tamás tavaly az összes, félmillió darab effajta részjegyét eladta – s egyúttal megszüntette két életbiztosítását, valamint búcsút mondott 1,7 millió forintos, illetve 15 750 eurós takarékbetétjének, Mercedes személygépkocsijának, továbbá 700 ezer forint készpénznek is –, a bankokkal és magánszemélyekkel szembeni tartozása 600 ezer forinttal, 25 millió fölé nőtt. Teljes képet az értékpapír-állományokról 22 évvel a rendszerváltás után sem lehet kapni. Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény ugyanis csak a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget írja elő, azt már nem, hogyan kell kitölteni az egyes rubrikákat, s a hibáknak, elhallgatásoknak sem politikai, sem jogi következménye nincs. Bár az űrlapon az áll, hogy az értékpapírokat a névértékükön kell szerepeltetni, egyesek láthatóan nem tudják, hogy az miben tér el az árfolyamértéktől. Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára például második éve 7 millió forint névértékű OTP-részvényről ad számot, ami alapján pakettje tavaly év végén 226 milliót ért volna, ami nehezen hihető. Meglehet, Szabó e tévedése miatt nem aktualizálta részvényei értékét, amivel nem volt egyedül. Az exházelnök Szili Katalin, illetve Latorcai János (KDNP) ugyanúgy 3 milliósra, illetve 2 milliósra taksálta OTP-részvény-csomagját, mint egy évvel korábban. Nem korrigálta előző évi hibáját a fideszes Wintermantel Zsolt újpesti polgármester, aki továbbra is MNB-államkötvény tulajdonosának vallotta magát, noha államkötvényt csak az állam, MNB-kötvényt pedig kizárólag az MNB bocsáthat ki.
(HVG)

Red-Help komm: Ime la! Isszák a bort nemzetesseynk-és prédikálják a vizet! Persze-ott a Parlamentben-jó ám az információáramlás is! Ott köttetnek csak a nagy üzletek! Na persze van miből bizniszelni, ügyeskedni! Szétlopták az országot.

Jó évet zárt tavaly Papcsák Ferenc. Zugló fideszes polgármestere és parlamenti képviselője amellett, hogy 21 millió forinttal csökkentette devizaadósságát (HVG, 2012. február 25.), 16,5 millió forintot tett befektetési jegyekbe, valamint félezer darab, tavaly év végén összesen 1,6 milliót érő OTP-részvényt is vett az egy év alatt a felére, 8,7 milliósra leértékelődött 2 ezer darabos E-Star-pakettje mellé. Minderre bőven futotta 56 milliós – kétharmad részben ügyvédi irodájából származó – tavalyi bruttó összjövedelméből. De a 10 millió forintos devizaadósságától megszabaduló párttársának, Rogán Antalnak is telt 6 millió forint értékű állampapírra. Ennél kisebb kunszt, hogy a belvárosi kerületvezetőhöz hasonlóan az értékpapír-tulajdonos képviselők táborához tavaly csatlakozott Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos – március 1-jétől a Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára – közel 27 milliós éves jövedelméből 4,6 millió forintot költött befektetési jegyekre.

tablazat01

Bánki Erik fideszes képviselő. Nagy részvényes Összesen tizenhárman vannak csak a képviselők, akik először tavaly helyezték pénzüket értékpapírokba, kilencen pedig kiszálltak addigi befektetéseikből. Ezek eredőjeként kereken százan rendelkeztek a T. Ház 386 tagja közül egy vagy több elemből álló értékpapír-portfólióval 2011 végén. Az egy évvel korábbinál hárommal többen, 41-en birtokoltak – döntően tőzsdei – részvényt. A tőzsdézőkedv fellendülését jelzi, hogy a képviselők összes részvényének értéke a 2010 véginél 26 százalékkal nagyobb, 240 millió forint volt, miközben a BUX részvényindex 20 százalékkal csökkent. Míg a Fidesz, a KDNP és az LMP értékpapír-tulajdonos képviselőinek aránya az előző évihez hasonlóan tavaly is nagyjából megfelelt a parlamenti átlagnak, addig a szocialisták körében több mint másfélszeres, a jobbikosok között ellenben alig feleakkora volt az ilyen befektetéssel bírók aránya.

Kérdés, Vona Gábor Jobbik-vezér hogyan számol el választóinak azzal, hogy az OTP pénzpiaci alapjában 1,8 millió forintot fialtatott, miközben tavaly október 23-ai beszédében kilátásba helyezte, kormányra kerülése esetén a bankszektor lesz a fő ellensége. Néhány párttársa azonban megértő lehet Vonával szemben. Németh Zsolt például tavaly 775 ezer forint értékű befektetési jegyet vett a Raiffeisennél, miközben a befektetői létet már egy évvel korábban megízlelők közül Gaudi-Nagy Tamás 100 ezerrel, 2,1 milliósra növelte az Erste pénzpiaci, Farkas Gergely pedig 850 ezerrel, 1,45 milliósra az OTP Optima nevű alapjában szunnyadó megtakarítását. Vagyis a jobbikosok korántsem csak a megszólalási lehetőségből profitálnak parlamentbe jutásukból.

Forrás: RedHelp

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük