Kétpólusú érdekvédelem, avagy a sárga szakszervezet és a többiek

A szakszervezet.blog írója kétpólusú konföderációt vizionál az elkövetkező időben Magyarországon. A kérdés valójában nem az, hogy kétpólus lesz-e vagy sem, hanem, hogy a kettő vagy több szereplős szakszervezeti konföderációk közül kialakul-e egy olyan szakszervezeti pólus Magyarországon, mely értékorientált módon mer és akar világos, továbbá tiszta értékek mentén a munka világához viszonyulni – ergo valós, konfrontatív szakszervezet-politikát kíván-e folytatni nem csak a munkáltatókkal, hanem a kormánnyal szemben is. Az elmúlt 25 esztendőben egyszer sem fordult elő, hogy ne állapodtak volna meg az országos bérmegállapodás (minimálbér tárgyalások) tárgyalásain a munkáltatók, a kormány és a szakszervezetek.

Valós szakszervezet-politika alatt azt értem, hogy együtt kiépítik az ellenhatalmat saját médiaháttérrel, a dolgozóknak szóló szabadidős és kulturális tevékenységek megszervezésével, a közpolitikákba való hallható és megkerülhetetlen részvétellel, esetleges egy parlamenti szakszervezeti frakcióval. Vagy járják a másik pólus útját puszta számításból, érdekpolitikát folytatnak az állami pénzekre ácsingózva, biztosítva központjaik túlélését és némi pénzeket, amelyeket lefelé el lehet osztani az ágazati szervezeteknek esetlegesen vásárolni belőlük néhány szakszervezeti vezetőt, aki behozza a tagságát. Ahogyan ez utóbbit nem is „némi pénzből” az elmúlt időszakban a LIGA tette.

Bár a hivatkozott cikk a Munkástanácsokat vádolja kormányközeliséggel, de a cikkíró bizonyára megfeledkezik arról, hogy Gaskó István az Operában Orbán Viktorral együtt ünnepelte az Alaptörvényt 2012-ben, miközben Gaskó saját szakszervezetis kollégái és sok más konföderációkhoz tartozó érdekvédő és szakszervezeti tag is kint demonstrált és a hátsó kijáraton való távozásra kényszerítette a „munkásáruló” és kormányfő duóját.

Visszatérve a Ligára: az elmúlt öt év pályázati eloszlását figyelembe véve aligha vitatható a 3-5 milliárdos EU-s pénzek lehívását illetően, hogy ne lennének jóba kormányzati körökkel.

Bővebben: Dinamó BLOG

 

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük