Ki képviseli a határon túli magyarokat az Országgyűlésben?

Székely Sándor
Teszi fel a kérdést Székely Sándor független országgyűlési képviselő, az Igen Szolidaritás alapítója a trianoni megemlékezések kapcsán az országnak.

Mint, ahogy Székely a közleményében írja, a centenárium kiváló alkalmat kínál arra, hogy valóban a nemzeti összetartozás ügyére összpontosítsunk!

Székely azt javasolja, hogy a Magyar Országgyűlésnek legyen egy olyan,

magyarországi lakhellyel nem rendelkező, ám magyar állampolgárok által közvetlenül választott tagja, aki az államhatárokon túli magyarság érdekeit képviseli.

Ez a képviselő minden olyan ügyben felszólalhat, amely az Országgyűlés értelmezésében kimondottan az ő választóit érinti.

Az elsőre kicsit bonyolult meghatározás tehát azt is jelentené, hogy a Fidesz által bevezett listára szavazó rendszer a határon túliak részére megszűnne, így a népkéviselet valódi képviseletté válhatna.

Lapunknak Székely elmondta, hogy a magyar választói névjegyzékben nem szereplő külhoni magyar állampolgárok így a közvetlenül választott képviselőjük révén lehetnének hatással a magyarországi folyamatokra, részt vehetne a határon túli képviselő  minden olyan ügyben a Magyar Orszgágyűlésben, amely az ő választóit érinti.

Székely azt tervezi, hogy még idén a Parlament elé viszi a javaslatot.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •