Ki más? Mészáros Lőrinc üzlettársa építhet uniós százmilliókból tavat Felcsúton

Azért az már túl feltűnő lett volna, ha a felcsúti polgármester vagy a gyerekeinek cége nyeri a közbeszerzést. De szerencsére kéznél volt egy haver.

A felcsúti önkormányzat 234,9 millió forintot kapott egyebek közt arra, hogy a településen kialakítson egy tavat. Ezt a pénzt az uniós forrásokból biztosított Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Fejér megyére eső keretéből kapták, miután pályáztak rá a megyei önkormányzatnál. A majd’ 235 millió többségét a 4,2 hektárosra tervezett tóra szánják, de a Csóka utca vízrendezési feladatait is ebből finanszíroznak majd.

A májusi döntést követően nemrég a Közbeszerzési Értesítőben meg is jelent, hogy mely cég építheti meg a tavat: a befutó az a Békés Drén lett, amely korábban már több állami beruházás kivitelezésén dolgozott együtt Mészáros Lőrinc valamely cégével. Ezek közül a legnagyobb egy 34 milliárd forintos projekt volt, amelyben a cég a Mészáros és Mészáros Kft.-vel, a szintén kormányközeli Duna Aszfalttal és egy harmadik vállalkozással együtt javíthatta a Békés megyei ivóvíz minőségét. A Békés Drén – amely ott van a Puskás Akadémia támogatói között – eddigi legjobb éve a 2015-ös volt, amikor 19,3 milliárd forint nettó árbevételt könyvelhettek el, a tavalyi évben ennek már csak a tizede jött össze, így jól is jött a felcsúti megbízás.

A közbeszerzésre több cég is jelentkezett, az értesítő szerint a legolcsóbb ajánlattal lett befutó a Békés Drén, amely bruttó 213 millió forintot kap majd a tó kialakításáért és a Csóka út vízrendezéséért. Külön érdekesség, hogy az eljárásban Mészáros Lőrinc a kapcsolattartó személy, aki ugye együtt dolgozott a nyertes céggel és annak tulajdonosával, Barkász Sándorral.

A tavat a kisvasút központi megállója mellé építik, ahol már korábban létrejött egy ún. záportározó, amely elvileg arra szolgál, ha túl sok eső esik, akkor megakadályozza, hogy a környező területeket elöntse a víz. A csónakázótó tervéről már több mint két éve az Átlátszó is írt azután, hogy a felcsúti jegyző a német közszolgálati tévének, a ZDF-nek beszélt az elképzeléseikről. Sisa András ekkor azt mondta, hogy a tavon lehet majd csónakázni és télen korcsolyázni is. A mostani közbeszerzési kiírást böngészve lesz egy kis sziget is tavon, amelyet a kivitelezőnek be kell fásítania.

Nem a tóépítés az egyetlen feladat, amelyet a közelmúltban kapott a felcsúti önkormányzattól a Békés Drén. Áprilisban derült ki, hogy ők is szerepet kapnak a helyi víztorony áthelyezési munkálataiban, egyebek közt vízvezetéket, aknákat építhetnek, vezetékeke köthetnek át 22,8 millió forintból. A víztornyot egyébként azért kell átépíteni, mert új iskolát építenek Felcsúton. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az iskolaépítés előkészületeire egy tavaly december végi kormányrendelet szerint a felcsúti önkormányzat 65 millió forintos extra támogatást kapott az államtól.

 

Forrás: http://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/ki-mas-meszaros-lorinc-uzlettarsa-epithet-unios-szazmilliokbol-tavat-felcsuton-104658

 

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük