Kik fognak bennünket szolgálni és védeni? Egyre nagyobb a gond a rendőrségnél.

A Magyar Rendvédelmi Kar fél évvel ezelőtt készített felméréséből idézett brutális adatot a Népszava. A lap szemléje szerint az egész rendvédelmi ágazatot tekintve a hivatásos állomány 40 százaléka a felmondását fontolgatja.

Az általunk megkérdezett rendvédelmi dolgozó szerint jóval nagyobb a baj az ágazatban, mint ahogy az a Népszavából kiderül.

Nem nagyon van olyan kollégám, aki elégedett lenne a helyzetével. Kevés a fizetés, miközben az elvárások hatalmasak, a vezetők alkalmatlanok és a már meglévő így is nagy mennyiségű munkát, tetézi a meglévő létszámhiányból adódó többlet tennivaló is.

Szerinte a fent hivatkozott Rendvédelmi Kar csak egy látszatszervezet, kormányhű tagokkal, amit azért hoztak létre, hogy meg legyen az a látszat, hogy tárgyalnak a dolgozókkal és eközben háttérbe szorítsák a még működő szakszervezeteket.

De már akkora a baj, hogy ők sem tudnak hazudni tovább – írta megkeresésünkre a neve elhallgatását kérő rendvédelmis dolgozó.

Az Index az üggyel kapcsolatban megkérdezte a Független Rendőr Szakszervezetet, ott azt mondták, hogy a rendőrök legalább 30 százaléka 2019-ben már nem kapott egy fillérrel sem többet.

Nem véletlen, hogy új rendvédelmi életpályamodell bevezetését szorgalmazza a szakszervezet, mert nem elégedett az elmúlt évek rendvédelmi béremelésének mértékével. Kezdő tiszthelyettesi beosztásban 150-160 ezer forint nettó bért keresnek, miközben Csehországban 500 ezer forintos kezdő fizetésre számíthatnak az állományba kerülők. 

További részletek a Népszava oldalán.

Fotó: HVG

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük