Kína megfogta a deltát is, nem terjed a koronavírus az országban

Néhány héttel ezelőtt sokan némileg kárörvendő módon nyilatkoztak azzal kapcsolatban, hogy Kínában is feltűnt a koronavírus delta variánsa. Szakértők is úgy gondolták, hogy ez a hullámot a kezdetektől fogva jól védekező ország már képtelen lesz megállítani, most azonban úgy tűnik, hogy nem lesz igazuk.

A kínai vírushelyzetet csak nehezítette, hogy nagyjából egy időben az ország több pontján is feltűnt a betegség, azonban az illetékes hatóságoknak sikerült megtalálni a terjedés forrását. Mint kiderült egy Moszkvából Nankingba érkező repülőt a biztonsági előírásokat megszegve takarítottak ki, szinte valamennyi takarító megfertőződött és környezetükben gyorsan terjedni is kezdett a betegség. Így tudott eljutni viszonylag gyorsan távolabbi országrészekbe is. Egy rutintesztelés mutatta ki a betegség jelenlétét, eléggé megkésett időpontban. Nem csoda, ha nyugati lapok szinte azonnal arról kezdtek cikkezni, hogy itt a második “Wuhan”. Mint az ismert, ebből a hatalmas városból terjedt el a betegség, de hozzá kell tenni, hogy Kína lényegében már ebben a városban megfogta annak terjedését óriási munkával. Kína azóta vitatja, hogy a betegség tőlük indult volna. Azt állítják, hogy az Egyesült Államok katonai Fort Detrick laboratóriumából indult a vírus és követelik, hogy azt nemzetközi szakértőkből álló csoport vizsgálhassa meg azt.

A július 20-án kiszűrt első eset után a nankingi repülőteret azonnal lezárták, a 9,3 millió lakosú város teljes népességét letesztelték és hasonlóan jártak el minden olyan területen, ahol feltűnt a delta variáns. Az idén 100. születésnapját ünneplő, az országot vezető Kommunista Párt irányításával zajló védekezés rendkívül gyors és kemény volt az elmúlt hetekben. Természetesen nem maradtak el a felelősségre vonások sem, a repülőtér teljes vezetőségét megrovásban részesítették például. Erre már csak azért is szükség volt, mert a betegség terjedésének hírére az egész országban lázongani kezdtek az emberek és a helyi közösségi médiában sokan megkérdőjelezték, hogy a kínai oltások hatásosak lennének a koronavírus delta variánsával szemben.

Az elmúlt napok adatai alapján nyilvánvaló, hogy nem terjed a betegség Kínában. A Nemzeti Egészségügyi Bizottság jelentett ugyan 21 új megbetegedést, de az összes eset már külföldről érkező és kiszűrt volt, olyan embert nem találtak, akit Kínában fertőzött volna meg a vírus.

Az 1,4 milliárd lakosú országban annak ellenére sincs új áldozata a koronavírusnak, hogy újból feltűnt a betegség 1 hónappal ezelőtt. Az utolsó beteg 2021 január 30-án halt meg, a számláló azóta is 4436-on áll. Csak összehasonlításul Magyarországon ma ez a szám már 30.052 fő…

Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •