Kínai-amerikai összefogással veszik semmibe a munkások jogait Pápán

Tiltakozó akciót szervezett a Vasas Szakszervezeti Szövetség Pápán, a Yanfeng nevű, kínai-amerikai autóipari beszállító telephelye előtt hétvégén, ahol autók belső borításait gyártják 18 000 négyzetméteren, 1 900 alkalmazottal – írja a Mérce.

A kormánnyal stratégiai partnerviszonyban álló cég ellehetetleníti az üzemi tanács választást, csorbítva ezzel a munkások jogait.

A szakszervezet szeretne a gyárban üzemi tanácsot választani, de ezt a cég úgy próbálja ellehetetleníteni, hogy a munkahelyen munkaidőben nem szavazhatnak a munkatársak, munkaidőn kívül pedig nem tartózkodhatnak a gyár területén.

Vagyis hiába rakják ki a szavazóurnákat a gyárban, a munkások nem tudják leadni szavazataikat mert vagy tilos nekik, vagy nem lehetnek bent.

László Zoltán a Vasas szakszervezet alelöke úgy fogalmazott a tiltakozáson, hogy nem tudják elfogatni azt a hozzáállást, hogy a munkavállalókat minden módon próbálják gáncsolni, a törvényben elrejtett apró kis csapdákból mindenhol akadályokat építeni a munkavállalói elképzelések, a munkavállalói érdekek elé. (…)

“Mi azt gondoljuk, hogy ezek a megoldások nem tisztességesek. Ezek a megoldások nem az együttműködésről szólnak.”

László elmondta, van Pápán két Vasas alapszervezet is, ezek közül az egyik helyen jó a munkáltató és a szakszervezet kapcsolata és a munkások megfelelő körülmények között dolgoznak, de a másik cégnél – a Yanfengnél – folyamatos problémákba ütköznek.

Mérce

Photo: Yanfeng Automotive Interiors Serbia
  •  
  •  
  •  
  •