Kínát politikai okokból “démonizálják” Magyarországon, ezt nem szabad elfogadni!

Amióta Kínában élek azóta mintha jobban érdeklődnék a hazai politika iránt mint az előtt mikor Magyarországon éltem, ezért rendszeres nézője vagyok az otthoni politikai műsoroknak és követem az otthoni eseményeket.

Nemigen szoktam állást foglalni magyar politikai ügyekben (pedig megvan a magam véleményem) és a Facebook Napi Kínai csoportba is csak akkor hozok magyar politikai cikket, ha annak kínai vonatkozása is van.

Ez a cikk is egy ilyen posztból lett. A napokban a Youtubeon néztem a Tranzit rendezvénysorozat vitáit, előadásait és azon belül a“Nyugaton a helyzet megváltozott. Új világ van születőben? “(teljes adás:https://www.youtube.com/watch?v=NNWLB2bJuvQ) című vitában Lánczi Tamás a vita utolsó perceiben számomra nagyon közérthetően, egyszerűen, nagyon jól és nagyon precízen leírja azt amit én és sokan mások is látnak Kínával kapcsolatban.

Lánczi Tamás gondolatai Kína világpolitikai helyzetével kapcsolatban.

Azért tartom fontosnak Lánczi Tamás mondatait mert a tényeket közli és nem tesz hozzá, nem vesz el belőle nem színezi ki vagy helyezi pejoratív értelmezésben mindazt amit Kínával kapcsolatban mond, és ami a legfontosabb, hogy részrehajlás nélkül beszél a valóságról.
Szerintem ideje lenne már végre felébredni és nem másod vagy harmad kézből értesülni Kínáról és a kínaiakról. Ideje lenne elfelejteni az előítéleteket, helyette valóban megismerni egy másik ország kultúráját, népét. Ehhez persze ismerni kell a történelmét de ismerni kell a jelenét is, hogy naprakészek legyünk. És a teljes kép megismeréséhez igen is bele tartozik a napi politika.
Úgy vélem, vannak emberek akik sztereotípiára alapozzák a Kínával kapcsolatos tudásukat és amennyiben olyan előre nem látott szituációval találják szemben magukat ami ellentmond az általuk elfogadott sztereotípiáknak, akkor olykor ezek az emberek hajlamosak a homokban dugni a fejüket és szelektíven nem tudomásul venni azt ami a szemük előtt van és amit nyilvánvalóan még egy vaknak is lát.
Nem beszélve arról, hogy nap mint nap látom a nyugati és azon belül sok magyar médiában is, hogy milyen színben tüntetik fel Kínát, szinte kizárólag csak olyan hírek vannak Kínáról amik veszélyesnek, galádnak vagy elnyomónak festi le, magyarán nem jónak. Mintha közel másfél milliárd kínai nap mint nap nyomorogna az elnyomástól…
Ha még nem járt Kínában és önben is megvan ez az érzés, akkor ajánlom menjen fel például az Instagramra és nézzen körül, hogy milyenek a kínai fiatalok most, és miről szoktak posztolni… eléggé ellene megy mindenféle a nyugati média által leírt “elnyomásnak”.
De sajnos van aki elhiszi a “hírekben” látottakat és berögzülnek benne, mint kész tények. Vannak véleményformálók is akik ugyanezt teszik és aztán nagy nyilvánosság előtt ítélkeznek Kínáról úgy, hogy lehet soha életében nem járt Kínában. Az ilyen embereknek pedig véleményem szerint fogalmuk sincsen arról, hogy mekkora a súlya a szavainak. Mivel az átlag hallgatóság ha egy “híres” ember szájából ha azt hallja, hogy Kína így nem jó úgy nem jó akkor hajlamos célpontként tekinteni a kínaiakra, és a vége az lehet, hogy olyan kínaiakra néz “ferde szemmel” akik egyébként tisztességes normális állampolgárok.
Magyarországon közel 50 ezer kínai él, és minden esetben ahol magyar híres emberek, véleményformálók valami negatívat jelentenek ki Kínáról az okot ad emberek tömegeinek arra, hogy célpontként tekintsenek a kínaiakra és azon belül a magyarországi kínaiakra is.
Kérem, hogy ne tegyenek felelőtlen kijelentéseket és hívják fel erre a figyelmét az ön közelében élőeknek is.
Tehát ezért is szeretném megosztani ezt a részletet a vitából.
Nem kell rajongani a kínaiakért. Nem kell szeretni Kínát. De ha lehet akkor ne is jelentsünk ki felelőtlenül olyan állításokat egy másik országról vagy annak népéről akikről nincs első kézből kapott információnk, vagy ha még is megtesszük, akkor legalább tegyük objektíven, részrehajlás nélkül ahogy Lánczi Tamás ebben a vitában, mert így korrekt.

李奇 – Facebook Napi Kínai csoport
Munkások Újsága

  •  
  •  
  •  
  •