Kinyílt a SZEM – bemutatkozó politikai (nagy)gyűlés

v2014

Tegnap (2012.08.26) 15:00 órai kezdettel megtartotta évadnyitó (bemutatkozó?) nagygyűlését a politikai paletta új “centrumpártja”, az Szolidaritás mozgalomból kivált, (kirúgott?) Árok Kornéllal fémjelzett SZEM, azaz a Szövetségben Együtt Magyarországért, amelyen mi is képviseltettük magunkat, a Változást 2014 csapat nevében. Az eseményre a vezető szempontjából emblematikusnak is nevezhető Clark Ádám téren került sor. Jómagam sajnos egy kis szalonkéséssel érkeztem meg, így amikor odaértem, éppen egy fiatal sárcokból álló punk-rock zenekar adta elő a műfajban teljesen helytálló, ám leginkább csak szakszerű tömegoszlatásra alkalmas műsorblokkját.

A gyűlésen mindent összevetve mintegy 100-150 érdeklődő jelent meg, így még a nagynak nem nevezhető Clark Ádám téren is elég fogghíjasan álldogáltunk. A rendezvény egyedi és kifejezetten pozitív jellemzője a jeltolmácsolás volt, így a hallássérültek is követhették az eseményeket. A rendezvény műsorvezetője elmondta, hogya SZEM honlapja az első, amely “akadálymenetesített” a fogyatékkal élők számára. Ennek a bejelentések annyi előnye mindenesetre lesz, hogy várhatóan a magára valamit adó pártok oldalain is hamarosan megjelennek majd az ilyen, vagy ehhez hasonló megoldások, tartalmak.

A mini-koncert után elsőnek felszólaló hölgy, Dr Nagy Marianna, a SZEM alelnöke mondott el egy igen csak papírízű beszédet, amely nem is váltott ki nagy érdeklődést, amit viszont egy fiatal, látássérült lány által tartott sokkal hitelesebb és valóban őszintén szívhez szóló beszéd követett. Buzította a közönséget, a fiatalokat, hogy lépjenek be a SZEM “ifjúsági tagozatába” a Szem-Füles-be.

Eztután egy szomorúan-vidám zenei blokk következett egy blues-rock gitáros úrral, aki saját népi költeményét szavalta el, illetve megzenésített anyagát adta elő. Nekem személyesen tetszett, mert ezen a műsoron is éreztem az őszinte “alulró jövő” hatást.

szempartVégezeteül pedig megérkezett Árok Kornél is, a párt elnöke, a gyűlés fő szónoka. Sajnos most a korában oly látványos és frappáns kötélen leereszkedés elmaradt, így meg kellett elégednünk egy szerény, fekete zakós bevonulással. Kornél a beszédének első felében köszöntötte a vidékről a rendezvényre érkezett vendégeket, küldötteket. Felsorololt jónéhány települést, így ha mindenhonannan csak ketten-hárman jöttek, bizonyosan ők adták ki az egybegyűltek jó felét. A beszéd a szokásos panellel kezdődött, a kormány (amúgy teljes joggal történő) bűneinek felsorolásából és ostorozásából állt. A második felében azonban rátért arra, amire vártam, azaz a SZEM párt elképzeléseinek bemutatására. Sajnos az általánosságokon, amit eddig is ismerhettünk – jelesül, hogy a SZEM egy középen álló, ideológiáktól mentes párt kíván lenni – nem sok újsonság hangzott el, de természetesen a kor igényeihez igazítva Kornél is az összefogás fontosságát hangsúlyozta, amúgy nagyon helyesen.

Az egyetlen igazán érdekes momentum a végére maradt, amikor Kornél bejelentette, hogy a SZEM a tiszavasvári időközi választáson önálló jelöltet indít majd, mind a polgármesteri címért, mind az önkormányzati képiselői helyekért. Ezt akkor némi szemöldökráncolással tudtam csak konstatálni, mivel elsőre nem tudtam elhelyezni a bejelentést a korábban hangoztatott “összefogás” rendszerébe, de a végén megtudtam, hogy ha az ellenzék egyéb pártjai is állítanak majd jelöltet, akkor a SZEM óhajt egyeztetni velük (is), de ez még nem történt meg. Érdeklődve várjuk a fejleményeket ezügyben is.

A rendezvény ekkor lassan, mindenféle rendbontás vagy provokációtól mentesen végetért, és mindenki ment a további vasárnap délutáni dolgára. Személy szerint csak sok sikert tudok kívánni a SZEM-nek, hiszen szükségük lesz rá, mivel egy olyan politikai irányzattot akarnak felvállalni, amelynek nincsenek hagyományai a hazai közéletben.

MUON TV

  •  
  •  
  •  
  •  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük